Guatemalas tidligere præsident i fængsel

Laurits Holdt

Mandag ophævede et enigt parlament i Guatemala præsident Otto Perez Molinas politiske immunitet, så hans mulige rolle i en stor korruptionssag kan blive efterforsket.

Onsdag blev der udstedt en arrestordre mod ham og samme dag indgav han sin afskedsbegæring, som parlamentet med det samme godkendte.

Nu er Otto Perez Molina varetægtsfængslet og Alejandro Maldonado, der var vicepræsident, er blevet udpeget til præsident.

Han blev udnævnt til vicepræsident i maj, efter den daværende vicepræsident Roxana Baldetti trak sig som konsekvens af den rullenede korruptionssag. Hun er også fængslet.

La Linea – linjen, som sagen er kendt som i Guatemala, drejer sig om svindel med toldafgifter. Kort fortalt går den ud på, at importvirksomheder har bestukket embedsmænd og politikere for at slippe for at betale den fulde importtold.

En FN-ledet efterforskning er nået frem til, at sagen har forbindelser helt til tops i landets politiske verden og den nu forhenværende præsident mistænkes for at have haft en ledende rolle i svindelaffæren.

Han benægter selv at have modtaget bestikkelse men siger ifølge CNN, at han er parat til et retssag.

Landet går til valg søndag. Her skal der både vælges ny præsident, vicepræsident, parlament og kommunalbestyrelser.

Lederen af parlamentets største parti, centrum-venstrepartiet Libertad Democrática Renovada, Manuel Baldizon, er favorit til at præsidentposten.