Trump lukker for bistanden til tre lande i Mellemamerika – forvirring følger

gettyimages-979580754
Minister for homeland security Kirstjen Nielsen og præsident Donald Trump.
Foto: Win McNamee/Getty Images
Laurits Holdt

1. april 2019

Honduras, Guatemala og El Salvador gør ikke nok for at begrænse migrationen til USA, mener USA’s præsident. Han har derfor besluttet at lukke for den økonomiske bistand til de tre lande.

Ifølge Washington Post betyder det, at de tre lande til sammen går glip af omkring 500 millioner dollars, der er blevet afsat på USA’s statsbudget i 2018 og tidligere men endnu ikke brugt. Ifølge nyhedsbureauet Reuters sætter andre kilder beløbet til 700 millioner dollars.

Præsident Trump kom med sin udmelding fredag, hvilket var blot én dag efter, at USA’s minister for ”homeland security”, eller intern sikkerhed, Kirstjen Nielsen, havde underskrevet en aftale med de tre lande om at øge samarbejdet mod trafficking og organiseret kriminalitet på tværs af grænserne samt udveksling af efterretningsoplysninger og styrkelse af grænserne til vands, til lands og i luften.

I en pressemeddelelse om Kirstjen Nielsens besøg i Honduras i forbindelse med underskrivelsen af aftalen, skriver Department of Homeland Security bl.a.:

”Minister Nielsen bekræftede USA’s forpligtelse til at arbejde med Honduras i en fælles indsats for at bekæmpe menneskehandel og børnesmugling samt at løse de store årsager til den irregulære migration, der tvinger familier og enkeltpersoner til at udsætte sig for fare ved at påbegynde den farlige rejse nordpå.”

Ifølge amerikanske medier er flere amerikanske statsorganer, der er involveret i samarbejde med de tre lande, usikre på om beslutningen betyder, at de skal stoppe samarbejdet eller om det betyder, at der ikke kommer flere midler til deres arbejde.

Et skud i foden
Ikke overraskende har beslutningen medført voldsom kritik fra Trumps politiske modstandere og organisationer, der beskæftiger sig med området.

Flere kritikere siger, at bistanden netop går til programmer, der skal opmuntre befolkningen i landene til at blive hjemme og ikke forsøge at komme til USA.

Det er programmer, der for eksempel forsøger at skabe flere jobs og mindske volden i landene.

Volden fra bander og andre kriminelle har i de senere år gjort de tre lande til nogle af de mest farlige i verden og hundredetusinde flygtet fra volden.

Adriana Beltrán fra menneskerettighedsorganisationen Washington Office on Latin America mener, at regeringen skyder sig selv i foden ved at lukke for hjælpen til de tre lande, fordi indstillingen af samarbejdet er i modstrid med USA’s interesser, skriver New York Times.

Sender ikke bare penge til regeringer
En af USA’s tidligere ambassadører i Honduras mener, at præsident Trump overhovet ikke ved hvordan hjælpeprogrammerne i Mellemamerika fungerer, skriver Washington Post.

Den tidligere ambassadør Jim Nealon forklarer, at USA ikke bare sender penge til regeringerne men til programmer, der er udformet i et samarbejde mellem USA, landenes regeringer og civilsamfundsorganisationer. Store dele af bistanden administreres af nonprofit-organisationer, tilføjer han.

Det er også vigtigt at forstå, siger den tidligere ambassadør, at landene ikke aktivt forsøger at få deres indbyggere til USA. Faktisk samarbejder de med den amerikanske regering om, at modvirke migration til USA men de kan ikke forhindre deres borgere i at rejse til USA, siger han til Washington Post.