Tidligere soldat idømt 5160 års fængsel for massakre

exhumation_in_the_ixil_triangle_in_guatemala
Dos Erres-massakren var langt fra den eneste i Guatemalas borgerkrig. Her ses medlemmer af queqchí-folket bærende på de jordiske rester af slægtninge, som er gravet op og undersøgt af retsmedicinere.
Foto: CAFCA (CC BY 2.0)
Laurits Holdt

Onsdag 21. november blev der sat endnu et punktum i historien om den 36 år lange borgerkrig i Guatemala som sluttede i 1996. Det skete da Santos López Alonzo blev dømt til 5.160 års fængsel for sin medvirken til en massakre i 1982.

Den nu 66-årige Alonzo var dengang for 36 år siden soldat i Guatemalas hær og en del af elitekorpset Kaibiles. Det højreorienterede militær-styre lå i borgerkrig med venstreorienterede guerillaer og kampen blev ført med beskidte midler. Det anslås at borgerkrigen kostede 200.000 livet – mange i massakrer.

En gruppe kaibiles-soldater blev sendt til landsbyen Dos Erres for at finde medlemmer af en guerillagruppe, der tidligere havde angrebet en militærkolonne. 

De fandt ikke guerilla-soldaterne og i stedet voldtog de flere af kvinderne i landsbyen. For at dække over deres forbrydelse massakrerede soldaterne de fleste af indbyggerne. Flere end 200 blev dræbt over tre dage i begyndelsen af december 1982 og Alonzo blev dømt for 171 af drabene.

Deporteret fra USA

Alonzo kom senere til USA, hvor han boede i en årrække. Men i 2016 blev han sendt tilbage til Guatemala, hvor man i mellemtiden var i gang med retsopgøret med militærregimets bødler.

Han nægtede ifølge britiske Sky News, at han havde deltaget i massakren. Han erkendte dog, at han havde været til stede den den foregik.

I 2011 blev tre andre medlemmer af militærenheden dømt for massakren. De blev idømt tilsvarende straffe.Og i 2012 blev én yderligere dømt, hvilket man kan læse mere om i artiklen Eks-soldat i Guatemala idømt seks tusind års fængsel fra 13. marts 2012.

Retten idømt Alonzo 30 års fængsel for forbrydelser mod menneskeheden og yderligere 30 år for hvert af de 171 drab. Alt i alt 5.160 års fængsel. De ekstra mange års fængselsstraf er på flere måder symbolsk. Ingen kan naturligvis sidde i fængsel længere end de lever og dertil kommer at maksimalt kan sidde i fængsel i 50 år i Guatemala. 

Ved retsagen blev mange af massakrens grusomme detaljer lagt frem: Fire ud af ti ofre var børn under 12 år. De fleste blev dræbt med hammere og ligene smidt i en brønd.

Da massakren blev udført hed landets leder Efrain Rios Montt. Han blev i 2013 dømt for folkemord og forbrydelser mod menneskeheden. Men blot ti dage senere blev dommen annulleret på grund af procedurefejl under retssagen. Sagen blev genoptaget i 2015 men på grund af hans dårlige helbred besluttede retten at han ikke kunne dømmes. Han døde i april 2018 uden at være blevet dømt for nogen af de forbrydelser, der skete under han styre fra marts 1982 til august 1983.