Af Jette Meng, U-landsnyt.dk
Mens unge demonstranter slås med politiet i hovedstaden Conakrys forstæder, har præsident Alpha Condé indledt sin egen kamp mod en diamant-milliardær, der anklages for svindel med mine-kontrakter i det ressourcerige land.
Guinea i Vestafrika råder over bl.a. guld, jern og uran, men ligger blandt de ti nederste i FNs indeks for menneskelig udvikling (levevilkår).
Den 28. september blev der holdt valg til parlamentet, et valg som er blevet udskudt adskillige gange og burde have fundet sted et halvt år efter præsidentvalget i 2010, som blev vundet snævert af Alpha Condé.
Oppositionen gav allerede før valget udtryk for mistanke om snyd og i ugerne forinden var der gadekampe og etniske uroligheder rundt om i landet, ifølge månedsmagasinet Jeune Afrique.
Overvåget af bl.a. EU og FN
Valget blev overvåget af udsendinge fra FN, EU og Cedeao (det vestafrikanske økonomiske samarbejde), som bagefter meddelte, at der var observeret ‘mangler og uregelmæssigheder’ på et antal valgsteder. Valgresultaterne trak også ud og blev først offentliggjort d. 18. oktober.
Oppositionspartierne krævede valget annulleret. Den 16. november afsagde Guineas højesteret kendelse om, at retten kan godkende valgresultatet, som giver præsident Alpha Condés parti RPG 53 sæder i det 114 pladser store parlament, og UFDG, det ledende oppositionsparti, 37.
RPG har i samarbejde med flere små partier et flertal på 60 mandater. Ialt deltog 15 partier i valget og blev repræsenteret i det nye parlament.
Oppostionspartierne udtrykte skuffelse over Højesterets kendelse og meddelte at de ville mødes for at overveje næste skridt.
Men samme dag (16.11.) var der folkelige manifestationer i en række af Conakrys kvarterer, hvor der blev bygget barikader og der udbrød kampe med politiet.
Dagen efter rygtedes det, at politiet havde forsøgt at trænge ind på en regeringskritisk radiostation og bortføre redaktionschefen, hvilket førte til nye uroligheder, hvor politiet anvendte tåregas og derefter skød med skarpt.
Ifølge hospitalerne var der 11 sårede foruden den 15-årige Abdoul Aziz Baldé, der døde som følge af skud fra poltiet.
Fra junta til demokrati
Guinea blev fra 2008 regeret af en militærjunta, som året efter slog hårdt ned på folkelige manifestationer, hvorunder 160 døde. Landet blev udelukket fra Den Afrikanske Union og underlagt sanktioner fra EU og USA.
Efter et attentat mod juntalederen blev der med den nye fungerende leder i januar 2010 indgået en aftale om at holde frie valg.
Efter præsidentvalget i november 2010, som blev vundet af Alpha Condé, ophævede Den Afrikanske Union sanktionerne mod Guinea, og i september 2012 blev landets gæld på 2,1 milliarder dollars eftergivet af Verdensbanken og den internationale valutafond.
De rige miner – hvor går pengene hen?
Efter valget af Alpha Condé er der blevet rejst debat om de kontrakter som den tidligere regering har indgået med udenlandske mine-selskaber.
Præsidenten har, ifølge Jeune Afrique, igangsat en revision af alle mine-kontrakter og bebudet at indføre en ny kodeks og sikre gennemskuelighed på området.
Ifølge Jeune Afrique anklager præsidenten et mineselskab, ejet af en fransk-italiensk milliardær, for at have svindlet sig til kontrakter på udvinding af jernmalm, som derefter er videreforhandlet med stor fortjeneste.
En sag som ifølge bladet involverer både bestikkelse, konspiration, CIA og FBI-aflytninger.
Fakta om Guinea
Befolkning 10 millioner, befolkningstilvækst 2,2 pct.
43 pct. er under 15 år, børn i skole – 71 pct.
analfabetisme 39,5 pct.
levealder 54 år
Se også mere om den tidl. franske koloni på
http://en.wikipedia.org/wiki/Guinea