Her er de 10 mest læste artikler på Globalnyt i første halvdel af 2023

I et interview med den tyrkiske kunstner Uğur Gallenkuş fortæller han om sine smukke og sønderlemmende collager.
Foto: Wissam Nassar, @wissamgaza
Morten Scriver Andersen

6. juli 2023

Med udsigten til tre uger, hvor vi her på Globalnyt lukker kontoret ned – selvom verden så langt fra står stille for tiden! – har vi her samlet de ti artikler, I læsere har givet mest opmærksomhed siden januar.

Og det er egentlig en meget alsidig blanding, som dårligt kan bruges til at tegne et entydigt billede af hvad vores læsere interesserer sig for. Det synes vi ret skønt. Der er kunst og kultur, AI og Insta-art, talfusk og migrationsproblemer. Og så er der ikke mindst fokus på verdens største konflikter og på lille Danmarks rolle i verden.

God sommer!

1. Som den første grønlandske rapper på Roskilde Festival sætter Tarrak fingeren på Danmarks kolonialistiske nutid

Der er noget enormt stærkt over at se en ung grønlandsk rapper stå på Danmarks største scene – Orange Scene på Roskilde Festival – og rappe i hovedet af tusinder af unge danskere (og de mange grønlandske fans) om Danmarks kolonialistiske nutid!

Foto: Bolt Lamar

24-årige Josef Tarrak-Petrussen synger selvfølgelig også om meget andet og fra et meget personligt udgangspunkt, som vækker stor genklang hos særligt unge grønlændere. Han har formået at markere sig som en af de vigtigste stemmer for en generation af grønlændere, der er trætte af diskrimination og tabuer og kæmper for at definere en selvstændig grønlandsk identitet. 

Læs vores portræt af Tarrak

2. 10 konflikter at holde øje med i 2023

Hvert år laver den velorienterede organisation International Crisis Group en liste over de 10 vigtigste konflikter, som verdenssamfundet bør rette øjnene mod. Den tog vi i begyndelsen af året under kærlig behandling, og listen er en god note altid at have i baghovedet, når de danske nyhedsflader igen og igen bliver dækket ind af krigen i Ukraine, som (nuvel) også er at finde i toppen af listen. For hvad med Yemen, Etiopien, Haiti samt striden i Ruslands baghave, fristes man til at sige: Armenien og Aserbajdsjan?

Listen er på ingen måder udtømmende. For eksempel er det værd at bemærke, at der hverken er blevet plads til Afghanistan, Sydsudan eller Syrien. Konflikter, der har fordrevet mange, mange millioner mennesker – ligesom krigen i Ukraine har gjort.

Se hele listen, så du er klar til resten af 2023

3. Dansk topleder: Folk i Syd er ved at være trætte af at høre på os

”Jeg hører mere og mere, at folk i Syd er rigtig, rigtig vrede. Mange er meget skuffede over, at de løfter om penge, sikkerhed og adgang til markeder, som vi kommer med, rent faktisk ikke materialiserer sig,” siger Anne Birgitte Albrectsen, der ved hvad hun snakker om.

Hun har blandt andet ledet en af verdens helt store hjælpeorganisationer Plan International, og arbejdet for FN, Udenrigsministeriet og senest været direktør for LEGO Fonden. I dette interview i vores podcast, Højtryk, fortæller Albrectsen, hvordan hun oplever, at partnerorganisationer i Syd føler sig talt ned til.

Læs dele af interviewet eller hør det hele i podcasten

Af kunstner Xing Danwen. I am a Woman, image 19 from the series, 1994-1996
© Xing Danwen

Af kunstner Xing Danwen. I am a Woman, image 19 from the series, 1994-1996
© Xing Danwen

4. Kvindelige, kinesiske kunstnere træder ud af patriarkatets skygge

“Efter jeg i årevis havde været låst fast af frygt og mindreværdsfølelse som kvinde, brød jeg lænkerne én efter én. Og gradvist rystede jeg den traditionelle kinesiske moral, jeg var blevet påtvunget i den lille landsby, af mig. Jeg satte spørgsmålstegn ved det traditionelle kvindesyn og lærte, hvor stærke kvinder kan være.”

Citatet er fra kunstneren Liu Xi, der var én af 26 kinesiske kvinder, der med humor kritik og åbenhed udfordrede det mandsdominerede samfund, de er vokset op i på en udstilling på Kunstforeningen GL STRAND i København. Udstillingen har forladt Gammel Strand, men Liu Xi’s ord står stadig stærkt tilbage.

Læs om kvindernes kamp for en plads i det kinesiske samfund

5. Den danske udenrigstjeneste er blevet skåret og kommercialiseret, men med Lars Løkke blæser nye vinde

Efter mange års nedgradering af den danske udenrigstjeneste, blæser der nye vinde over Asiatisk Plads. Udenrigstjenesten og dansk udenrigspolitik har med Lars Løkke i spidsen fået en anden rolle, lyder analysen fra professor Martin Marcussen, som er langvarig iagttager af selvsamme.

Den kommercialisering, vi har set gennem mange år, vil ikke nødvendigvis aftage. Men faktum er, at der igen investeres i diplomatiet, og ifølge Martin Marcussen er der en fornemmelse af, at diplomatiet faktisk igen er et redskab i den politiske værktøjskasse, man tager seriøst. Men den værdibaserede udenrigspolitik til gengæld, ja den er stendød.

Læs hele interviewet med Martin Marcussen

6. Nigeriansk AI-kunstner gentænker mode for ældre i fantasishow

Foto: Malik Afegbua / Slick City

Det ligner billeder fra et modeshow, man gerne ville have været til. Smukke ældre nigerianere, der med en misundelsesværdig selvtillid bevæger sig i farverige klæder oplyst af et køligt industrielt skær i mørke, minimalistiske omgivelser. Men modeshowet har aldrig eksisteret, og de ældre nigerianske modeller er resultatet af et sammenspil mellem en kunstig intelligens og en filmskabers fantasi.

Nigerianske Malik Afegbua vågnede en morgen og tænkte, “jeg har aldrig rigtig set ældre mennesker i modeshow”. Og så satte han sig for at lave et med hjælp fra kunstig intelligens.

Se de flotte billeder og læs vores interview med Malik Afegbua

7. Tallet 700 millioner viser en skræmmende hang til store tal i den humanitære sektor

Det fyger med tal, når ngo’er, FN og deslige skal beskrive de mange kriser, udviklinger og afviklinger, der sker i verden hele tiden. Men nogle af tallene er skabt på et forkert grundlag og er decideret usande.

Det gælder tallet 700 millioner, som ifølge FN er antallet af mennesker, der vil være drevet på flugt i 2030 på grund af vandmangel eller tørke. Senioranalytiker i Dansk Flygtningehjælp, Alexander Kjærum, har i dette forrygende indlæg optrevlet tallets oprindelse og givet FN og diverse ngo’er en opsang for deres “skræmmende villighed til at publicere og bruge et tal uden at tjekke om dets validitet og troværdighed.”

Læs hele Alexander Kjærums kritik og om tallet 700 millioner

8. Tyrkisk kunstner splitter verden i to og tvinger os til at kigge

En isbjørn driver på en isklump, mens klimaforandringerne for sneen til at smelte omkring den. Foto: Uğur Gallenkuş, @ugurgallen

Et skinnende tomt badekar med blankpolerede badeværelsesfliser omkring smelter sammen med en far, der i Gaza bader sine to børn i den del af huset, der overlevede et israelsk luftangreb.

Med sine simple og sønderlemmende collager stiller tyrkiske Uğur Gallenkuş verdens ulighed til skue for sine mange instagram-følgere på en måde, så de ikke kan kigge væk. Vi har svært ved at finde empatien ved ting, der sker langt væk, siger kunstneren selv i dette interview.

Få smagsprøver på Gallenkuş’s collager og læs vores interview med ham

9. På The Milky Way sætter både turisten og flygtningen fodspor i sneen – men ikke alle kommer derfra igen

Mens turister tager på ferie til Italien for at suse ned ad pisterne, risikerer flygtninge og migranter fra lande som Afghanistan og Syrien at miste livet på selvsamme pister i et håb om at krydse grænsen til Frankrig.

Og trods iskolde temperaturer om natten og vindblæste bjergtoppe, er det ikke kun naturen, der er skyld i, at mange mennesker på flugt mister livet i alperne. De oplever også at blive skubbet tilbage over grænsen af grænsevagter om dagen. En velkendt procedure, der typisk bliver refereret til som push-backs, og som er i strid med asylansøgeres rettigheder. 

Læs mere om denne underreporterede migrantrute og praksis

Ole Wæver.


Foto: Laurits Holdt
Globalnyts læsere og lyttere har været glade for Ole Wævers udlægning af den nye verdensorden i podcasten Højtryk. Foto: Laurits Holdt

10. En strategi for en ny verdensorden

I al beskedenhed på KU-professor Ole Wævers vegne får du ikke et bedre og mere nuanceret blik på verden og vores lille lands rolle deri end i dette interview. Wæver splitter desuden Lars Løkke Rasmussens og Danmarks meget omtalte nye udenrigs- og sikkerhedsstrategi i tre dele: Den ligegyldige, den gode og den bekymrende.

Han mener blandt andet at vendingen “pragmatisk realisme”, som er løbet med mange af overskrifterne i medierne, er den mindst interessante. Omvendt er der noget nyt i den udtalte vision, om at Danmark skal være mindre prædikende og selvretfærdige overfor resten af verden. Men der er også noget interessant i det, der ikke bliver sagt: At Danmark træder et skridt væk fra den amerikanske kurs.

Læs et lille udpluk af interviewet eller hør det hele i podcasten