Historisk møde: Cuba-USA og andre varme emner fra weekendens Amerika-topmøde

17102486391_60d7405ff8_z
USA's præsident Barack Obama på talerstolen ved det interamerikanske topmøde i Panama 10. april 2015.
Foto: OAS
Forfatter billede

12. april 2015

Det var et historisk topmøde denne weekend, da de amerikanske stater mødtes i Panama til dialog om ’velstand med lighed’.

For enhver med interesse for relationerne mellem de 35 deltagende amerikanske stater, er dette topmøde, afholdt hvert tredje år af Organisationen af Amerikanske Stater, en anledning til at gøre status.

Denne gang var det for første gang med Cuba som deltager, og det gav anledning til dialog mellem Castro og Obama.

Cuba-USA-møde og vej til normalisering

Cubas Præsident Castro og USAs Præsident Obama gjorde i går, lørdag, symbolsk op med mere end et halvt århundredes officiel fremmedgørelse, da de to præsidenter for første gang mødtes ansigt-til-ansigt. Deres dialog om normalisering havde startede i december sidste år.

Efter gårsdagens møde har de to parter nærmet sig hinanden og afklaret konkrete trin for fremtiden.

Præsident Obama kaldte mødet en vej mod fremtiden og udtrykte et ønske om at etablere en cubansk ambassade i Washington og en amerikansk ambassade i Havana.

Præsident Castro meldte efter mødet, at de to parter er villige til at diskutere stort set alt, og at de kan blive mere enige, men at resultaterne beror på tålmodighed.

I sin afrundende tale til mødet, udtalte værtslandets præsident, Panamas Præsident Varela, at mødet havde bygget bro mellem nord og syd med Cuba-USA-forholdet som eksempel.

Andre højdepunkter fra topmødet

Under overskriften ’Velstand med lighed’ gik landene i dialog om energi, uddannelse, sundhed, folkevandring, sikkerhed, civilsamfund og demokrati.

Energispørgsmålet har primært omhandlet ideen om at reducere afhængighed af olie, hvor blandt andet situationen i olierige Venezuela har gjort regionen mere udsat.

Energi har været det primære emne i USAs møder med caribiske ledere i løbet af ugen, på det første Caribbean Energy Security Summit. Et centralt spørgsmål er, hvordan donorer kan bidrage med finansering og teknisk assistance til at fremme vedvarende energi og energi-effektivitet og forbedre de institutionelle rammer samt regional integration.

Peru blev annonceret som værtsland for det ottende ’Cumbre de Las Americas’, i 2018.