Hvor er Tanzanias præsident, og hvor alvorligt syg er han?

gettyimages-619452948
John Magufuli, da han helt tydelig var i Kenya.
Foto: Magdalene Mukami/Anadolu Agency/Getty Images
Kirsten Larsen

12. marts 2021

John Magufuli har ikke vist sig offentligt i næsten to uger, og først fredag den 12. marts kom der overhovedet en meddelelse fra myndighederne. To embedsmænd sagde, at præsidenten er OK og passer sit arbejde. Lad være med at tro på alle de rygter. Senest har premierministeren sagt det samme.

Men flere oplysninger giver de ikke, og da præsidenten stadig ikke lader sig se, så er det formentlig ikke noget, der stopper spekulationerne.

Rygterne vil vide, at Tanzanias coronaskeptiske præsident er alvorligt syg af Covid-19. Sygdommen, som han har sagt, at Tanzania klarer med bønner og traditionel medicin, ikke nedlukninger, mundbind, test og vacciner. Tanzania har ikke indrapporteret Covid-19 tilfælde til Verdenssundhedsorganisationen siden maj sidste år.

Han er i Kenya eller Indien
Al Jazeera er et af de mange medier, der har hørt, at Magufuli er blevet overført til et hospital i Indien, efter at have ligget i respirator på et hospital i Kenyas hovedstad Nairobi. Men oplysningerne, også om at Magufuli er i koma, kommer fra oppositionens leder, Tundu Lissu, der sidste år tabte til John Magufuli ved præsidentvalget. Og som nu sidder i eksil i Belgien.

Tundu Lissu har også talt med BBC, som bliver citeret i Irish Times. New York Times refererer til Tundu Lissus udtalelser på sociale medier.

Og menneskeretsorganisationen Fichua Tanzania ved, at præsidenten var blevet fløjet til Nairobi. og at hans tilstand blev yderligere forværret under flyveturen.

Ifølge den kenyanske avis People Daily er det rigtigt, at Magufuli er blevet indlagt på Nairobi Hospital. Men det er anonyme kilder på hospitalet, der har bekræftet det over for avisen.

Tundu Lissu skrev på Twitter torsdag, at manden, der erklærede sejr over corona, torsdag eftermiddag blev overført til et hospital i Indien.

“Kenyanerne vil ikke sættes i forlegenhed, hvis det værste skulle ske. Han Covid fornægtelse ligger i ruiner, hans bøn-frem-for videnskab idioti har udviklet sig til en dødelig Boomerang,” skriver Tundu Lissu.

Han er i Tanzania
Men der er mange, der pure afviser, at Magufuli skulle være eller have været i Kenya til behandling. Det ville han aldrig gøre. Og til dem, der ikke tror på Kenya, findes der også forklaringer. Blandt andet en anonym rapport om den aktuelle situation, som cirkulerer på WhatsApp.

Meget kort, så står der på de fire sider, at præsidenten er testet positiv for Covid-19,at han er alvorligt svækket, at det er farligt, fordi han længe har haft problemer med hjertet, er kollapset flere gange og har pacemaker.

Der er ingen, heller ikke hans kone og børn, der har set ham siden den 7. marts. Efterretningstjenesten har taget kontrollen, styrer det hele inklusive informationsstrømmene, og har sørget for at præsidenten er indlagt på et sikret hospital i Dar es Salaam efter ordre fra vicepræsident Samia Suluhu Hassan. Hun er den, der skal overtage ledelsen, hvis præsidenten dør eller er for svækket til at bestride sit embede.

Og det tjenesten er i gang med, er at sikre sig at der sker en magtoverdragelse, som den har styr på, fremgår det af rapportens analyse af de politiske forhold.

Men som sagt, der er ingen afsender på rapporten, den kan være falsk. Selv om det garanteret er rigtigt, at hvis den kontroversielle præsident på den ene eller anden måde bliver sat ud af spillet, så vil Tanzanias coronapolitik hurtigt blive lavet om.

Men hvor befinder Tanzanias præsident sig – og hvor syg er han? Det har vi her på Globalnyt ikke noget sikkert svar på lige nu.