Hans Peter Dejgaard
Hans Peter Dejgaard (1956) har i mange år arbejdet som konsulent med udviklingslande, miljø og klima i Asien, Afrika, Latin Amerika og Østeuropa.
Var som nyuddannet ingeniør med til udvikle de første mobiltelefoner hos Nokia. Medstifter af Nicaragua-komiteen og for IBIS været regional repræsentant i Mellemamerika og senere formand. Aktiv i 92-gruppen og formand for IDA Global Development.
For læseren af Globalnyt må det virke hovedrystende, at Danida nedlægger sit udviklingsfaglige kontor, som hedder UFT (Udviklingsfaglig Tjeneste).
Tjenesten har bestået af udviklingsfaglige eksperter som ingeniører, økonomer, agronomer, antropologer, jurister og andre, der er fagligt involveret i mange af Danida's programmer rundt i verden indenfor bl.a. konflikthåndtering, landbrug, privat sektor udvikling, god offentlig forvaltning, uddannelse, miljø og klima.
Allerede efter vedtagelsen af finansloven i december blev det udviklingsfaglige kontor skåret ned med cirka 13 medarbejdere. De tilbageblivende medarbejdere vil i den kommende tid blive spredt i andre kontorer i Udenrigsministeriet. Dermed forsvinder et fagligt miljø og funktionen som kvalitetskontrol svækkes.
Færre specialister
Ude på en dansk ambassade er det umuligt at have fagekspertise til at dække måske 3-4 forskellige sektorer, der er i Danidas landestrategi. I bedste fald har en ambassade en specialist indenfor én sektor, og trækker derfor på sektor eksperter fra det fagtekniske kontor i København.
Nedlæggelsen af kontoret er også udtryk for, at de faglige folk kommer under kontorchefer, der har fokus på det politiske, betjening af udenrigsministeren og i langt mindre grad det udviklingsfaglige område – som er opdateret på international viden.
Når disse kontorchefer i de kommende år skal hyre nye ansatte, vil jeg vædde på, at de går efter generalister og ikke fagspecialister. Om ti år er der formentligt næsten ingen ingeniører eller agronomer tilbage i Udenrigsministeriet.
Uafhængig kvalitetskontrol afskaffes
Det kan undre, at udenrigsminister Kristian Jensen og toppen i Udenrigsministeriet er så ligeglade med at have et udviklingsfagligt miljø og kvalitetskontrol.
For der er tale om en fundamental ændring, efter at der i årtier har haft vandtætte skodder mellem planlægning/forberedelse på den ene side, og semi-uafhængig vurdering/appraisal på den anden side. Således at ingen Danida medarbejder – og eksterne konsulenter de hyrer ind – har kunnet deltage i både forberedelsen og appraisal af et program.
Vi taler i nogle tilfælde om et program til 1 milliard kroner over 5 år. Det er mange penge. Hvordan tør Udenrigsministeriets top svække kvalitetskontrollen af så store programmer? Hvad mon Rigsrevisionen siger til dette? Hvad mon OECD's kommende review af dansk ulandsbistand siger, som kører i de kommende måneder.
Med personalenedskæringerne de senere år hører man om flere og flere eksempler, hvor programmer ikke har været godt nok forberedte. Dette har ført til en række kritiske appraisal rapporter fra UFT kontoret.
Man kan næsten få den tanke, at toppen af Udenrigsministeriet ser denne ændring som en mulighed for at slippe for "støjen" fra de semi-uafhængige appraisal …. I fremtiden kommer de udviklingsfaglige folk over til kontorchefer, der som omdrejningspunkt har de politiske interesser frem for ulandsbistandens kvalitet.
Meget værre nu end under Fogh i 2002
Lukningen af det fagtekniske kontor kommer i kølvandet på, at regeringen har skåret u-landsbistanden med ca. 2,9 mia. kr. i 2016. Dertil kommer et par milliarder til at betale de stigende asyludgifter i Danmark.
Dette har ført til, at Udenrigsministeriet er ved at nedlægge ca. 200 stillinger svarende til at hver 10. stilling skæres væk. Dette har fået ministeriets ledelse til at fremlægge en plan med tre områder: Omorganisering, effektivisering og prioritering.
Situationen minder om den store nedskæring, da Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller tog over i 2002 (omend at Lars Løkke skærer 2-3 gange hårdere!).
Dengang var det aldrig på tale at lave sådan nedprioritering af det fagtekniske i Danida. Regeringstoppen gav opbakning til, at tidligere Danida topchefer som Carsten Staur og Ib Petersen lagde stor vægt på at have det faglige miljø samlet i det fagtekniske kontor.
Dertil kommer den magt, der hele vejen har ligget i dette kontors faglige vurdering af forslag til nye programmer (såkaldte "appraisal"), som skal foreligge fra de faglige medarbejdere.
Organisationsmæssigt har kontoret i et par årtier ikke refereret til de kontorer eller ambassadører, hvis de programmer de vurderer. En sådan intern uafhængighed i kvalitetskontrollen forsvinder med den kommende omlægning.
Denne nedprioritering af fagligheden og kvalitetskontrol kommer til at stå sammen med nedskæringen af støtten til miljø-, klima- og energiprogrammer – tankevækkende efter COP21 klimaftalen i december.
Disse spørgsmål får Kristian Jensen nok at høre for den 4. april, hvor han kommer til Ingeniørforeningen til et møde i IDA Global Development.
PS: Hjemmesiden med oversigten over de tekniske specialer i UFT kontoret er allerede lukket ned på ministeriets hjemmeside.
Se også:
https://globalnyt.dk/content/hug-danidas-bistandsfaglige-hjernetrust-for…
Artiklen blev oprindeligt bragt d. 5. februar 2016 på Hans Peter Dejgaards blog.