Indien: Kasteløse og socialt udstødte får nyt talerør

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Et nyt institut skal beskæftige sig med forskning og dokumentation til fordel for kasteløse og andre socialt udstødte grupper, især i Indien, skriver Folkekirkens Nødhjælp onsdag på sin hjemmeside.

De lidt over 200 millioner mennesker, som er underlagt kastesystemet eller på anden måde betragtes som socialt udstødte, har fået et nyt talerør i Indian Institute of Dalit Studies, IIDS, med kontor i New Delhi.

– Kastesystemet er en del af hindusystemet og bygger på ulighed og forskelsbehandling fra fødslen. Det er i strid med både vores nationale lovgivning og menneskerettighederne. Alligevel lever millioner under dette diskriminerende system, siger professor Sukhadeo Thorat, der leder det nye institut.

– Universiteter og de akademiske kredse i Indien er præget af højkastefolk. Derfor er der ikke stor tradition for at lave forskningsarbejde om dalitter eller for den sags skyld om andre befolkningsgrupper, der er undertrykte og socialt udstødte, forklarer professoren til Nødshjælpens Linda Nordahl Jakobsen.

Professor Thorat besøgte for nyligt Danmark, hvor han havde lejlighed til at tale med danske forskerkolleger, politikere og med de organisationer i Danmark, der som Folkekirkens Nødhjælp arbejder med at støtte de kasteløse.

En af de vigtigste opgaver for IIDS, der primært støttes af amerikanske Ford Foundation, bliver at dokumentere og analysere, hvordan diskrimination og social udstødelse af bestemte befolkningsgrupper påvirker samfundet, og hvilke konsekvenser kaste-diskrimination har – både socialt og økonomisk.
Samtidig skal forskningen og dokumentationen være handlingsanvisende for både de offentlige myndigheder og civilsamfundsorganisationerne.

– Selv om vores institut ikke er blevet mødt med den store entusiasme hos mange politikere, er der da nogle, som synes, at det er et godt initiativ. For der er stærkt brug for, at vi i Indien arbejder for at binde lovgivning og de sociale normer og kultur sammen, siger Thorat.

Professoren peger på, at der er et kæmpemæssigt skel mellem den indiske nationale lovgivning, som bl.a. forbyder diskrimination på baggrund af kaste, og den alment gældende kultur og de sociale normer.

NCDHR, National Campaign on Dalit Human Rights, har været med til at skubbe på for at få oprettet forskningsinstituttet.
Professor Thorat er også aktiv i NCDHR, der er et netværk af dalit- og menneskeretsorganisationer i Indien.