International kampagne mod klyngebomber

Redaktionen

80 frivillige organisationer, såkaldte NGOer, fra hele verden har nu lanceret en global kampagne mod de såkaldte klyngebomber, som de vurderer truer sikkerheden i 92 lande i form af ueksploderede bomber og andre risici, rapporterer BBC Online fredag.

Kampagnen, som blev officielt søsat i Haag i Holland, opfordrer til et foreløbigt forbud (moratorium) mod klyngebomber, hjælp til ofrene og en grundig oprensning i de berørte lande af potentielt eksplosive rester fra krige m.v.

En typisk klyngebombe indeholder ca. 200 små bomber, der spredes over et stort areal, når selve bomben sprænger. De små bomber, såkaldte bomblets, indeholder eksplosivt panserbrydende materiale. Hylsteret er beregnet på at blive fragmenteret i dødbringende granatsplinter, der med enorm hastighed trænger ind i f.eks. mennesker og sårer livsvigtige organer.

Anti-klyngebombe-kampagnen kommer umiddelbart før forhandlinger i Geneve om en ny tillægsprotokol til FNs Konvention om Konventionelle (ikke-atomare) våben. De 80 NGOer, der står bag, er alle med i “Cluster Munition Coalition”, CMC, og tæller blandt andre Landmine Action og Human Rights Watch. I Danmark er bl.a. Folkekirkens Nødhjælp med.

Anslået 60 lande har klyngebomber (cluster bombs) i deres arsenaler. Ifølge CMC kræver efterladte mortergranater, raketter og små ueksploderede klynge”bomblets” tusinder af menneskeliv både under en militær konflikt, men også lang tid efter. Afghanistan, det nordlige Irak og Sudan er blandt de mest berørte steder.

CMC ønsker et tidsubegrænset forbud mod de frygtede bomber, og koalitionen siger, at det foreløbige udkast til en tillægsprotokol til FNs Konvention om konventionelle våben er “uacceptabel svagt”.

Human Rights Watch siger, at bomberne ikke er en direkte overtrædelse af Geneve-konventionerne, men målet for CMC er i første omgang at begrænse deres brug i medfør af bedre og klarere folkeretslige bestemmelser.

– I Irak anvendte koalitionsstyrkerne et stort antal klyngebomber mod befolkede områder, siger Andrew Purkis, leder af britisk-baserede Diana Princess of Wales Memorial. – Det var dybt chokerende for mange firvillige organisationer, som ikke kunne få sig til at tro, at koalitionsstyrkerne gjorde den slags – og det er meget tvivlsomt om det holder vand i forhold til Geneve-konventionerne (om krigsførelse), lægger han til.

Den nye kampagne har opbakning fra adskillige regeinger, herunder Holland, Canada, New Zealand og Mexico. CMC mener, at opbakningen er et tegn på, at kampen mod klyngebomber i sidste ende vil vise sig lige så fremgangsrig som den internationale kampagne mod landminer, anfører BBC.