Irak har lang, lang vej igen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Efter USA trak sine sidste soldater hjem fra Irak i december sidste år, kæmper landets borgere stadig med at få skabt fred og stabilitet. Bombeeksplosioner og skyderier gør det vanskelig at bevæge sig frit rundt i landet.

Det fortæller Hans Mølbjerg, der arbejder for Dansk Flygtningehjælp i bl.a. Irak i aktualitetsmagasinet “Verden ifølge Gram”, skriver DR online tirsdag.

Programmet kan genhøres på radioens Program 1 onsdag aften kl. 20.03 og lørdag morgen kl. 07.03.

Samtidig kæmper mange irakere med praktiske problemer i hverdagen. Strømforsyningen er ikke stabil, og mange har ikke adgang til rent drikkevand.

Også det politiske liv er præget af konfrontationer og konflikter i det strategisk vigtige og hjemsøgte olieland.

“Her er det landets sunni- og shia-muslimske grupper, der støder sammen”, fortæller Mellemøst-ekspert Helle Lykke Nielsen fra Syddansk Universitet.

Konflikten mellem de to grupper blev meget tydelig, da landets premierminister, Nuri al-Maliki, der er shia-muslim, for nyligt forsøgte at få anholdt vicepræsident Tareq al-Hashemi, der er sunni-muslim.

Man kan også genhøre udsendelsen i sin helhed på
http://www.dr.dk/P1/Gram/Udsendelser/2012/04/02105157.htm