Irakere demonstrerer mod dårlig service

Laurits Holdt

Tusinder af irakere gik søndag på gaden for at demonstrere mod dårlig forsyning af fornødenheder som elektricitet og vand. Det sker samtidig med at en hedebølge har lagt sig over landet. Flere steder er temperaturen på 50 grader, skriver Al Jazeera mandag.

I hovedstaden Baghdad og flere andre byer omkring i landet var folk på gaden og lufte deres frustrationer om dårlige leveforhold, strømsvigt og en omfattende korruption i det offentlige.

Det er en udbredt holdning af en korrupt elite skummer fløden i landet og lader den brede befolkning stege i varmen og leve under elendige forhold.

I en af landets største byen Basra blev der demonstreret mod vandkvaliteten i byen. Ofte indeholder drikkevandet saltvand.

Mange af Basras indbyggere er frustreret over, at de store indtægter fra olien i regionen ikke kommer befolkningen til gode i form af bedre offentlig service.

Basra-regionen står for størstedelen af den olieproduktion, der sker i Irak. Alligevel oplever byen indbyggere jævnligt strømsvigt og manglende indsamling af affald – og altså også saltvand i vandhanerne.

Demonstrationerne var fredelige og det mest voldsomme optrin skal angiveligt have været da demonstranter kastede tomme vandflasker efter en repræsentant for guvernøren i Basra.