Den snart 48-årige prismodtager hædres for sit arbejde for at dokumentere forholdene for nogle af verdens mest udsatte børn.
Grarup har viet sit liv og bogstaveligt talt risikeret det igennem 25 år for at dokumentere de humanitære vilkår i verdens farligste brændpunkter.
Han er netop vendt hjem fra Mosul i Irak og har flere gange samarbejdet med UNICEF (FNs Børnefond) om projekter i bl.a. den ludfattige og konfliktramte Centralafrikanske Republik.
Fotojournalistikkens muligheder
Jan Grarup er uddannet fotograf fra Danmarks Journalisthøjskole i 1991 og har været ansat på bl.a. Ekstra Bladet og Politiken. Han er i dag repræsenteret via LAIF agentur i Tyskland og samarbejder bl.a. med BBC, CNN, New York Times og Le Monde.
Grarup har rejst verden rundt for at dække krige, konflikter og humanitære katastrofer – se mere her
Hans arbejde afspejler troen på, at fotojournalistikken kan bruges som et redskab og vidner om nødvendigheden af at fortælle historier om mennesker, der ikke selv er i stand fortælle deres egne historier, hedder det i en omtale, som fortsætter:
"Han har måttet betale en høj pris for at kunne dokumentere fra verdens skyggesider. Jan har en fortid med misbrug og har fået konstateret posttraumatisk stress. Det er prisen for at være vidne til folkemord, hungersnød og krig, men vigtigheden i hans arbejde afspejles i hans billeder".
Grarup er blevet hædret med mange prestigefyldte priser, herunder to nomineringer til W. Eugene Smith fond for humanistisk fotografering, otte World Press Photography Awards, en særlig pris fra Leica Oskar Barnack Award samt mange andre udmærkelser fra POYi og NPPA.
Han har fire gange udstillet på VISA POUR L'IMAGE og vundet VISA D'OR for sin dækning af Darfurs humanitære krise i det vestlige Sudan.
Han er medforfatter til bogen ”Mærket for livet”, som han også holder foredrag på baggrund af.
"Største tillidserklæring"
”Prisen er for mig den største tillidserklæring, man som fotograf kan få", siger Jan Grarup og uddyber:
"Jeg er meget beæret og stolt. Igennem mange år har jeg oplevet på nærmeste hold, hvordan UNICEF formår at finde ind til barnet, selv om verden omkring det brænder. Det her er for mig en af de vigtigste priser, jeg nogensinde har modtaget. Fordi den kommer fra nogen, der gør en oprigtig forskel”.
Det er anden gang, UNICEF Prisen uddeles, og det er UNICEF Danmarks bestyrelse, der hvert år beslutter, hvem modtageren skal være.
Prisen bliver uddelt på Børnenes Dag, som UNICEF Danmark holder hvert år ved Børnekonventionens fødselsdag. Første år gik prisen til tidligere formand for Børnerådet, Per Schultz Jørgensen.
Jan Grarup bor i København og har fire børn.
Hans første retrospektive udstilling kan ses frem til årsskiftet på Brandts i det centrale Odense. Den hedder "Back into the Darkness" – se mere her