Jordreform skal bane vejen for fred i Colombia

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Regeringen i Colombia og oprørsgruppen FARC har indgået en aftale om adgangen til landbrugsjord. Ifølge aftalen skal fattige småbønder have mere og bedre jord og der skal sættes gang i den økonomiske og sociale udvikling i landdistrikterne.

Seks måneders forhandlinger mellem regeringen i Colombia og guerillagruppen FARC har nu båret frugt. Parterne er blevet enige om en jordreform, der skal sikre landets mange fattige småbønder adgang til mere og bedre landbrugsjord. Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Aftalen skaber håb for, at den væbnede konflikt i Colombia kan afløses af fred. Konflikten mellem regeringen og den venstreorienterede gruppe FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Colombias revolutionære væbnede styrker), har stået på i næsten fem årtier.

FARC blev dannet i 1964. En af de væsentligste årsager var netop striden om fordelingen af landbrugsjorden. Siden da er konflikten blevet kompliceret af den enorme vækst i narkotikamarkedet, der har skabt magtfulde kriminelle grupper, der ofte er ekstremt voldelige. Også FARC har tyet til produktion af og handel med narkotika for at finansiere sin væbnede kamp.

Spørgsmålet om fordelingen af landbrugsjord er et af fem punkter, som parterne forhandler om. De andre punkter er en ende på kamphandlinger, FARCs politiske rolle i fremtiden, narkotikahandlen og spørgsmålet om ofrene for konflikten skal have kompensation og i givet fald hvordan.

Forhandlingerne begyndte i Norge i 2012 men har sidenhen foregået i Cuba.

Konflikten har i sine snart 50 år kostet mindst 250.000 livet og har ifølge FN drevet flere end tre millioner mennesker på flugt inden for landets grænser.