Jordskælvet i Nepal – en forventet katastrofe

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Søndag aften er det officielle dødstal efter jordskælvet i Nepal 2.500, men det forventes at tallet vil stige i takt med at redningsarbejdet skrider frem og myndighederne får overblik over katastrofens omfang i landdistrikterne.

Redningshold og nødhjælp strømmer ind fra hele verden – bl.a. fra Danmark, der sender otte eksperter og IT-udstyr fra Beredskabsstyrelsen til Nepal. De danske eksperter skal stå i spidsen for tre FN-kommunikationscentre, dels i hovedstaden, dels i de hårdest ramte områder i Kathmandu-dalen, skriver Udenrigsministeriet søndag.

Penge til nødhjælpsorganisationer

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen gav lørdag tilsagn om at frigive 6,25 millioner kroner fra Udenrigsministeriets nødhjælpspuljer til indsatsen i Nepal, og regeringen sendte straks derefter et hold bestående af tre medarbejdere fra Udenrigsministeriet og Beredskabsstyrelsen til Nepal for at tage bestik af situationen i landet efter det ødelæggende jordskælv.

Midlerne fordeles med tre millioner kroner til Dansk Røde Kors, to millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælp, 750.000 kr. til Red Barnet og 500.000 til Mission Øst. Alle organisationerne vil have mulighed for yderligere træk på puljerne, hvis der viser sig behov herfor. Dertil kommer nu 2,2 millioner kroner til Beredskabsstyrelsens bidrag.

Beredskabsstyrelsen skal bl.a. stå for centrale kommunikationsopgaver i forbindelse med den internationale indsats i Nepal. Om det siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S):

”FN’s nødhjælpskoordinator har i dag bedt Danmark om at lede etableringen og driften af tre kommunikationscentre, der vil udgøre kernen i koordinationen af nødhjælpsindsatsen i Nepal. Vi har straks bevilget godt to millioner kroner til Beredskabsstyrelsen, der sender otte eksperter, IT-og kommunikationsudstyr inden for det næste døgn. Vi følger situationen meget nøje, og har i dag haft et krisemøde med danske nødhjælpsorganisationer og Beredskabsstyrelsen om behovene her og nu – og i kommende dage. Det kan ikke udelukkes, at der bliver brug for mere dansk hjælp til Nepal, hvor antallet af omkomne og sårede stiger time for time. Vi er løbende i dialog med både FN og EU.”

På dagens krisemøde stod det klart, at nepaleserne har hårdt brug for husly, basale nødhjælpsartikler såsom køkkengrej og andet husgeråd, vandforsyning og sanitet samt sundhedsrelaterede indsatser. De danske organisationer forventer derfor at fokusere deres indsatser inden for disse områder.

Bidrager også til FN’s fond til nødhjælp

Danmark bidrager også til FN’s Centrale Nødhjælpsfond, der kan forventes at frigive midler til FN-organisationernes indsats i Nepal inden for de kommende dage.

Nepal er et af de fattigste lande i verden. Mere end en fjerdedel af befolkning på 30 millioner mennesker lever under fattigdomsgrænsen på 1,25 USD om dagen.

Landet kæmper stadig med følgerne af ti års borgerkrig, som ophørte med en fredsaftale i 2006, som dog endnu ikke er fuldt implementeret.

Politisk ustabilitet, manglende infrastruktur og store geografiske og demografiske udfordringer hæmmer fortsat økonomisk vækst i det bjergrige land. Nepal har været et prioritetsland for dansk bistandssamarbejde siden 1989.

En forventet katastrofe

Risikoen for jordskælv har ligget højt på dagsordenen i Kathmandu i flere år. I 2013 blev der produceret en dansk undervisningsfilm om emnet – The Big One – se trailer for filmen herunder.


Læs mere om The Big One.

I 2013 besluttede regeringen at jordskælvssikrer byens lufthavn. Det var ikke mindst erfaringerne fra jordskælvskatastrofen i Haiti i 2010, hvor landets eneste internationale lufthavn blev ødelagt, hvilket gjorde det meget besværligt og at flyve mandskab og nødhjælp ind til redningsarbejdet.

Det tyder på, at det er lykkes at sikre lufthavnen i tilstrækkelig grad, for den har kun været delvist lukket i et kortere tidsrum i løbet af weekenden.

Læs også: Nepals eneste internationale lufthavn forberedes på jordskælv (på U-landsnyt.dk)

I det hele taget tyder meget på, at katastrofens omfang er væsentligt mindre end de scenarier, der har være på bordet. Flere steder angives det således, at de nepalesiske myndigheder regner med at op mod 100.000 ville blive dræbt og 300.000 såret, hvis byen skulle blive ramt af et jordskælv af den styrke, der ramte landet lørdag.