Der er sket betydelige fremskridt i processen med at opbygge staten Somalia, siden København sidste år var vært for et højniveaumøde i København sidste år gjort betydelige fremskridt.
Processen har hidtil været endog yderst vanskelig og krævet mange forhandlinger, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Der mangler stadig at blive indgået aftaler vedrørende to midlertidigt udpegede myndigheder i regionerne Hiiraan og Middle Shabelle.
Kamp mod pirater
En særlig dansk prioritet om at fastholde fokus på bekæmpelse af pirateri omkring Afrikas Horn fremgår også af mødeerklæringen fra højniveaumødet, der fandt sted onsdag og torsdag i Mogadishu internationale lufthavn.
I praksis indgår pirateribekæmpelse i et bredere arbejde, der dels skaber alternativer for potentielle pirater, men også i en genopbygning af den somaliske sikkerhedssektor med bl.a. gentænkning af sektorens arkitektur og med integration af de forskellige regionaltbaserede styrker i en samlet somalisk hær.
Somalia er fortsat et af verdens mest skrøbelige lande. Derfor har situationen i landet over en årrække påkaldt sig omfattende international opmærksomhed. Somalia og Afrikas Horn har samtidig betydning for danske og europæiske interesser.
Udover at medvirke til bekæmpelse af pirateri vil en yderligere stabilisering og udvikling af Somalia og den omkringliggende region være medvirkende til at nedbringe de store strømme af flygtninge til Danmark og Europa.
Støtte til skelsættende valg
Et af de væsentligste resultater fra højniveaumødet omfatter en solid politisk og økonomisk støtte fra det internationale samfund til et skelsættende valg i somalisk historie i 2016.
Et fundamentalt krav knyttet til den internationale støtte er, at valget i 2016 gennemføres med en bredere folkelig deltagelse og forankring end processen, der i 2012 gjorde det muligt at indsætte den første somaliske regering efter årtiers konflikt.
Risiko for tilbageslag
Med højniveaumødet blev det konstateret, at Somalia på trods af fortsat mange udfordringer og konstant risiko for tilbageslag, har vist, at det ved et dedikeret internationalt samarbejde med Somalias politiske ledere og civilsamfund er muligt at genopbygge et land efter mere end 20 års konflikt og borgerkrig.
Danmark bidrager til udviklingen i Somalia med en politisk og økonomisk omfattende indsats, der trækker på mange forskellige samtænkte udenrigspolitiske indsatser med diplomatisk støtte til politiske løsninger, udviklingssamarbejde, freds- og stabiliseringsprogrammer, og humanitære bidrag.
Læs erklæringen fra højniveaumødet.