Kina aflyser danske politikeres besøg i Tibet for andet år i træk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kina har med kort varsel aflyst et besøg i Tibet af medlemmer af Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, som i juni drager på visit til Kina, erfarer Berlingske fredag fra flere kilder tæt på sagen.

Den officielle begrundelse er, at Kina til efteråret skal igennem et lederskifte, skriver avisen.

Aflysningen kommer, selv om Udenrigsnævnet har forberedt turen til Tibet i snart to år sammen med de kinesiske myndigheder, og at et flertal af Folketingets partier i 2010 anerkendte Kinas suverænitet over Tibet.

Det skete dengang til protester fra NGOer og menneskeretsgrupper, idet kineserne kritiseres for grove overgreb på menneskerettighederne i området, der blev besat af kinesiske tropper i 1950.

Indenfor det seneste halve år har der været mindst 35 selvbrændinger, hvor desperate tibetanere har sat ild til sig selv i protest mod overgreb på deres nationalitet, sprog og kultur.

Det er anden gang indenfor et år, at styret i Beijing sætter en stopper for et dansk politiker-besøg i Tibet, hvorfor Dansk Folkeparti nu har meldt fra til Udenrigsnævnets tur, som ventes gennemført uanset det nye kinesiske nej.

Formand for Udenrigsnævnet, socialdemokraten Jeppe Kofod, gør gældende overfor Berlingske, at man under alle omstændigheder kan rejse Tibet-spørgsmålet over de kinesiske værter.