Kina forbyder hajfinnesuppe til officielle middage

Forfatter billede

Kineserne spiser størstedelen af den hajfinnesuppe, der hvert år koster 70 millioner hajer livet. Derfor roser WWF (Verdensnaturfonden) den kinesiske regering for at forbyde servering af hajfinner til officielle middage, fremgår det af en pressemeddelelse mandag.

Forbuddet mod hajfinnesuppe kommer i kølvandet på, at Hongkong i efteråret forbød hajfinner og blåfinnet tun i officielle sammenhænge. Efter flere års massivt pres er Kina nu fulgt efter, og det glæder Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

”Over 70 millioner hajer bliver hvert år dræbt for deres finner, og 95 procent af hajerne sælges og forbruges i Kina, Hongkong og Taiwan. Det er derfor virkelig positivt, at en stor nation som Kina indfører et forbud. Det er et stærkt signal til de omkringliggende lande og industrien om, at forbruget af hajfinner skal stoppes helt,” siger Gitte Seeberg mandag.

Forbudt delikatesse

Hajfinnesuppe betragtes som en delikattes i Kina og store dele af Asien.

I januar 2012 annoncerede luksus-hotelkæden Shangri-La Asien, at man ville forbyde hajfinnesuppe fra hele 72 af sine hoteller.

Derefter fulgte adskillige luksus-restauranter og hoteller trop , og i september annoncerede Hongkong et forbud mod hajfinnesuppe og blåfinnet tun ved officielle lejligheder.

Internationalt pres

Langt fra alle restauranter og hoteller i Kina har forbudt den populære suppe, men den samlede efterspørgsel er faldet i de seneste år – bl.a. som følge af stort internationalt pres fra WWF.

”Vi er ikke i mål, men det er et stort skridt i den rigtige retning mod at få sat en stopper for den barbariske metode, hvor hajens finner bliver skåret af, mens den stadig er levende for derefter at blive smidt døende tilbage i havet,” siger Gitte Seeberg.

Truede rovdyr

Antallet af hajarter på “Verdensunionen for Naturbeskyttelse” IUCN’s røde liste over truede dyr har været stigende i de senere år. Ifølge IUCN er 74 ud af 468 hajarter truede.

”Hajen er øverst i fødekæden, og det har derfor stor betydning for flere andre havdyr og det samlede økosystem, hvis hajen forsvinder på grund af menneskets rovdrift,” siger Gitte Seeberg.