Kina: Strengere regler for farlige kemikalier i legetøj

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Verdens største producent af legetøj har lavet nye standarder, der skal begrænse sundhedsskadelige phthalater i produkterne. Kinas lovgivning på området er nu på niveau med EUs, skriver Greenpeace, der har kæmpet for strengere regler.

Den 1. juli underrettede Kina Verdenshandelsorganisationen (WTO) om, at landet har indført to nye sikkerhedsstandarder, der medfører strenge begrænsninger for anvendelsen af phthalater i legetøj, skriver Greenpeace på sin hjemmeside.

De nye kinesiske begrænsninger svarer til de, der gælder i EU, og det er en glædelig nyhed for børn og forældre i hele verden.

Phthalater bruges primært som plastblødgørere. De findes i en lang række produkter som legetøj, fødevareemballage og tøj. Videnskabelige undersøgelser har vist, at de kan have negative påvirkninger på kroppen.

De kan let optages gennem huden, og de kan forårsage hormonelle funktionsfejl, og at mandlige kønsorganer bliver deforme. Især ufødte børn og spædbørn er modtagelige overfor påvirkning af phthalater.

Snart kan mange flere af verdens børn lege uden at blive udsat for sundhedsskadelige phthalater. zoom
1. august 2013 Snart kan mange flere af verdens børn lege uden at blive udsat for sundhedsskadelige phthalater.

Leg sikkert

I to år har Greenpeace ventet utålmodigt på denne nyhed.

Vores kampagne mod phthalater i legetøj startede oprindeligt i 1997 i Europa, USA og Canada, og i 2004 fik den EU til at forbyde brugen af phthalater i legetøj. Endnu mere vigtigt, vedtog EU’s kemikalieagentur (ECHA) for nyligt en fuldstændig udfasning af de mest skadelige phthalater.

I Kina er vores kamp mod phthalater imidlertid fortsat. I 2011 iværksatte Greenpeace i Beijing en stor “legetøjsjagt” og indkøbte legetøj i flere af Kinas største byer, som blev testet for skadelige kemikalier.

Resultatet var chokerende. 70 % af alt plastiklegetøjet indeholdt så høje niveauer af phthalater, at det ville være blevet taget af hylden i EU.

Vores undersøgelse fik stor mediedækning i Kina, og kun få dage efter reagerede Kinas centrale instans for kvalitetskontrol og lovede nye standarder for legetøjssikkerhed. Nu to år senere er standarderne så endelig kommet. Kina har verdens største produktion af legetøj, som sælges til hele verden. De nye standarder vil således ikke kun komme kinesiske børn til gode. De betyder, at endnu flere børn verden over snart vil blive beskyttet for disse skadelige kemikalier.

“I dag skal vi fejre denne lille sejr for vores børn, men vi fortsætter for at arbejde for vores mål om en fuldstændig udfasning af farlige kemikalier fra vores miljø, vores kroppe og vores fælles fremtid,” siger Selena Du, kemimedarbejder for Greenpeace i Kina.

Læs artiklen her: http://www.greenpeace.org/denmark/da/nyheder/2013/Den-bedste-gave-til-foraldre-i-hele-verden/