Af Marianne Bach
Redaktionssekretær i Dansk Ethioper Mission
Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling har netop bevilget 32.000 dollars, eller næsten 200.000 kr., til et etårigt pilotprojekt i Den lutherske Kirke i Guinea.
Projektets formål er at starte aids-rådgivning, forebygge hiv-smitte og yde omsorg til hiv/aids-ramte i 3 amter i Guineas store skovregion. Projektet begyndte 1. januar 2011, og ansøgningen om støtte er indsendt af Dansk Ethioper Mission.
Der bor ca. 2,5 millioner i Guineas skovregion, som ligger i landets sydøstlige del og grænser op til Liberia mod syd. Administrativt består regionen af 6 amter, og det er i 3 af disse, at Den lutherske Kirke nu vil indlede sit aids-projekt, nemlig i N’Zerekore, Lola og Macenta amter.
Flere og flere får hiv
I 2001 skønnede Guineas sundhedsministerium at 2,8 procent af befolkningen havde hiv eller aids, og at antallet af personer med hiv/aids voksede med 7 procent om året. Flest smittede bor i de store byer – og i skovregionen, hvor 7 procent af befolkningen skønnes at have hiv/aids.
Det skyldes at skovregionen er Guineas spisekammer, hvorfor der er en stor trafik af handlende, som henter og bringer varer fra regionen til andre dele af det vestafrikanske land.
At der er så mange hiv-smittede i Guinea hænger også sammen med udbredt uvidenhed om den farlige virus. Andre årsager er at fattigdom sender mange unge piger ud i prostitution, og at polygami er meget udbredt både blandt det muslimske flertal af befolkningen og blandt dem der følger afrikansk religion og kultur.
Bekæmpe smitte og hjælpe dem der er ramt
Med pilotprojektet vil Den lutherske Kirke bekæmpe hiv/aids epidemien lokalt ved at mindske myterne og uvidenheden om hiv og aids. Det vil man gøre gennem kapacitetsopbygning i forebyggelse og omsorg for mennesker der lever med hiv og aids.
Projektet har 2 hovedmål:
1. At mobilisere og udruste religiøse ledere og rådgivere til et samfundsbaseret svar på hiv/aids epidemien.
Ved udgangen af 2011 ses det ved at:
* 30 religiøse ledere forstår hvad hiv/aids er, og hvordan man undgår at blive smittet.
* 20 rådgivere har bestået både teoretisk og praktisk eksamen.
* 15 rådgivere har gennemført casestudier og er blevet autoriserede.
* rådgivere har holdt 75 forebyggende informationsmøder på skoler, i lokalsamfund, kirker, moskeer.
* mindst 5 støttegrupper er etableret og trænet af en rådgiver.
2. At fremme en adfærdsændring hos enkeltpersoner gennem frivillig rådgivning og hiv-tests.
Ved udgangen af 2011 ses det ved at:
* der er etableret et rådgivningscenter med daglig frivillig rådgivning og hiv-tests.
* der er gennemført 700 rådgivningsforløb.
* 200 personer har valgt at få deres status at vide efter at have fået rådgivning før hiv-test, og hiv-positive henvises til regionshospitalet i N’Zerekore.
* der er holdt 20 gruppesamlinger med rådgivning til unge, der lever på en måde som indebærer stor risiko for at blive smittet med hiv.
Trækker på erfaringer fra Liberia
Pilotprojektet ledes af Den lutherske Kirkes præst, Alfred V. Flomo. Han er missionær i Guinea og udsendt af Den lutherske Kirke i Liberia som Dansk Ethioper Mission arbejder sammen med.
Den lutherske Kirke i Liberia har kørt aids-projekter i Liberia siden 2002 og høstet anerkendelse for sin indsats på området både fra den liberianske regering og fra Danida, som har stillet midler til rådighed.
Pastor Flomo blev uddannet som aids-rådgiver i Liberia i 2002, og en af kirkens diakoner i Guinea har siden fået den samme uddannelse.
Yderligere oplysninger:
Om Den lutherske Kirke i Guinea:
www.dem-dk.dk/globalt/partnere-og-lande/den-lutherske-kirke-i-guinea
Om aids-projekterne i Liberia:
www.dem-dk.dk/globalt/dmr-u-projekter/hivaids-i-liberia
tlf. 74 56 22 33, e-mail: [email protected] – web: www.dem-dk.dk