Der er ikke noget nyt i, at kulturarv bliver bevidst ødelagt i krig og konflikter, men det sker i dag på en anden måde end tidligere. Det skyldes blandt andet den måde, krige er blevet udkæmpet på i de seneste årtier – hvor ikke-statslige grupper, som eksempelvis ISIS og lignende grupper, har været part i flere krige.
For disse grupper er identitet ofte vigtigere end territorier, og de har i flere tilfælde ødelagt monumenter og genstande, som er flere tusinde år gamle, og sørget for, at det blev filmet og lagt på sociale medier. Det har de gjort som en form for provokation over for vesten. Det forklarer Marie Elisabeth Berg Christensen, arkæolog, kunstkonservator og Ph. D. i kritiske kulturarvsstudier fra Københavns Universitet. Hun er desuden bestyrelsesmedlem i organisationen Blue Shield Danmark – og så er hun gæst i denne uges episode af podcasten Højtryk.
Men målrettet ødelæggelse af kulturarv er også et våben, som stater bruger mod befolkningsgrupper for at fjerne vigtige identitetsmarkører. Det ser man eksempelvis på den russisk-besatte Krim-halvø, forklarer hun.
I det danske forsvars ’militærmanual’ fra 2015 er der en sektion om beskyttelse af kulturværdier, og det er faktisk ret fremsynet, mener hun. Men hun efterlyser en større forståelse i hele samfundet for, at beskyttelse af kulturarv skal tænkes ind i vores nationale sikkerhedsstrategier.