Med mindre pauser har Janice Elaine Goodson Førde været forkvinde for KULU i 30 år. Det siger sig selv, at man skal være af en usædvanlig støbning for at stå i spidsen for en organisation i så mange år.
Det vil KULU skrive under på at Janice Førde er. Hun er en ener. Sej, vedholdende, ukuelig – og samtidig meget behagelig at omgås.
Janice Førde har haft en faglig karriere i det kvinde og u-landspolitiske miljø, men mere end det. Hun har været med til at sikre, at kvinder og kvinders rettigheder tænkes ind i udviklingssamarbejdet – det danske som internationale – og globale sammenhænge.
En af hendes styrker er evnen til at fastholde det tværgående fokus i arbejdet med ”gender-mainstraming” og kvinders rettigheder.
Hun var således en af de første, der insisterede på at trække kønsanalysen ind i internationale handelsaftaler. Hun har været med i delegationer på talrige WTO- og GATT-konferencer og blev europæisk focal point for International Gender and Trade Network.
Gode forbindelser
Janice Førde har i mange år haft tætte forbindelser med fremtrædende, internationale kvindeaktivister, og hun har dermed gjort det muligt for KULU at være på forkant med emner som kvinder og makroøkonomi og finansiering af udvikling.
Hun var med i den danske delegation til FN’s fjerde og hidtil sidste verdenskvindekonference i Beijing i 1995 og har arbejdet for at sikre gennemførelsen af Beijing-handlingsplanen i internationale processer – det være sig om handel, klima, strukturtilpasning eller gældskrise. Ligeledes har hun været aktivt medvirkende i de efterfølgende opfølgninger på Bejing-konferencen, Beijing +5, +10,+15,+20, og hun er ”fast” medlem af den danske delegation til FN’s Kvindekommissions årlige konference.
“Bombet tilbage”
Da FN´s Kvindekommissions 61. samling i 2017 sluttede, lagde Janice Førde ikke skjul på sin skuffelse. Hun sagde til Globalnyt: Det bedste, man kan sige om årets CSW, er, at samlingen sluttede tidligt. Hun forklarede, at man er ”bombet 25 år tilbage” med hensyn til kvinders og pigers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder (SRHR), og heller ikke når det gælder kvinders muligheder og rettigheder i arbejdslivet er resultatet til at juble over.
Janice Førde arbejder som selvstændig konsulent – samtidig med at hun på frivillig basis investerer sin tid og viden i KULUs arbejde for pigers og kvinderes rettigheder.
Fokusområder for KULU er opfølgningen af Beijing-deklarationen og specielt kvinders rettigheder i Mali og Demokratiske Republik Congo. KULU og organisationens maliske samarbejdsorganisation MUSONET har sikret, at flere end 9.000 piger og kvinder har fået det bevis, der giver dem mulighed for at opnå lige rettigheder i samfundet. I Demokratiske Republik Congo bistår KULU bl.a. kvinder, der har været udsat for seksuel vold.
Kom som udvekslingsstudent
Janice Førde er cand.phil fra Københavns Universitet i 1984. Hun kom til Danmark som udvekslingsstudent og vendte senere tilbage med en BA i political science fra Vassar College i USA, blev dansk gift og har siden 1972 boet her i landet. Allerede fra første færd var hendes fokus på kvinder i udviklingsprocesser
Hun begyndte som udviklingskonsulent allerede i begyndelsen af 1990’erne og var senior policy adviser for den globale kvinderettighedsorganisation WEDO – Women’s Enviroment and Development Organisation. Men hendes engagement i kvinders rettigheder indledtes i den danske Rødstrømpebevægelse, hvorfra turen gik til KULU, hvis internationale arbejde, hun har været med til at udforme.
Sådan er det fortsat. Som 70-årig står der både konsulent og aktivist på visitkortet.
Janice Førde har tid til både børnebørn og kvinders rettigheder. Hun knokler fortsat for at finde nye veje for finansiering af samarbejdet med kvindeorganisationer og netværk – primært i det fattige Mali.
Man kan ønske fødselaren tillykke ved KULUs nytårsreception den 16. januar.