Kup i fagforening baner vejen for privatisering

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Regeringen i Costa Rica har udskiftet ledelsen af havnearbejdernes fagforening med folk, der accepterer privatisering af vigtige havne

Af Peter Rasmussen

Privatisering – ja tak!

Det er udmeldingen fra den ledelse, der for nyligt overtog magten i havnearbejdernes forbund i Costa Rica, Sintrajap. Havnemyndighederne afsatte den valgte ledelse og indsatte i stedet deres egne støtter. På den måde håber regeringen at kunne gennemføre en privatisering af havnene Limón og Moín på den caribiske kyst af det mellemamerikanske land.

I et interview forklarer Sintrajaps nye ”formand,” Douglas Brenes, at han er optimistisk over for mulighe-derne for at opnå en aftale om at privatisere havnen.

– Vi har en privile-geret geografisk beliggenhed, og vi ønsker investerin-ger i landet, forkla-rer Brenes i et interview, ifølge BN americas.

Sintrajap har de seneste år været i konflikt med havnemyndighederne om regeringens planlagte privatisering af havnen. Samtidig har havnearbej-derne flere gange strejket for bedre løn- og arbejdsforhold i 2009. Med indsættelsen af den nye ledelse har Costa Ricas regering tilsyneladende fået en mere villig samarbejdspartner.

Protest fra 3F

Det internationale transportarbejderforbund, ITF, og 3F har fordømt kuppet mod Sintrajap, der betegnes som et klart brud på FN’s standarder. Costa Ricas arbejdsministerium har derimod hurtigt anerkendt den nye ledelse.

– Det er helt uhørt som Costa Ricas regering tilsidesætter faglige rettigheder for at bane vej for sit privatiseringsprogram. Den manglende respekt for fagforeningers rettigheder bør indklages for ILO. Costa Ricas regering bør desuden trues med udelukkelse fra forhandlingerne med EU om en frihandelsaftale, siger Jesper Nielsen fra 3F Solidaritet og udviklingsbistand.

Den afsatte bestyrelse vil rejse sag mod arbejdsministeriet og justitsministeriet for at afgive falske erklæringer.

Kupledelsen har i stedet planlagt et nyt møde med regeringen, oplyser BN americas. 80 procent af Costa Ricas eksport sejler ud fra havnene i Limón og Moín.

Fagbevægelsen i regionen kræver, at præsident Oscar Arias griber ind og retter de ulovligheder hans egen regering har begået mod fagforenings-friheden.