Kvindekonference i skyggen af massiv danske nedskæringer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

I en række artikler mandag sætter Avisen.dk spot på det paradoksale i, at Danmark i disse dag er vært for konferencen Women Deliver og på den måde kommer til at stå som bannerfører i kampen for kvinders rettigheder samtidig med, at regeringen har skåret store millionbeløb i støtten til kampen, der er blevet givet som en del af udviklingsbistanden.
Women Deliver-konferencen har i år 5.000 deltagere.

Med udgangspunkt i en rapport fra Timbuktu Fonden, skriver Avisen.dk, at regeringen har skåret 42 procent i den langsigtede bistand til udviklingslandene.

Læs mere: Stor analyse: Bistanden skåret ned til sokkeholderne på alle felter (26.04.2016)

Avisen.dk er nået frem til, at regeringen stopper 17 kvindeprojekter i udviklingslande, bl.a. Nepal, hvor Danmark helt stopper sin udviklingsbistand, og mere end halvere støtten til FN-projekter, der arbejder med mødres sundhed. F.eks. har FN-organisationen mistet 10 millioner kroner i støtte fra Danmark og FN's befolkningsorganisation UNFPA har fået skåret sin danske støtte fra 252 til 114 millioner kroner.

Desuden har regeringen skåret flere millioner i støtten til danske organisationer, der arbejder med kvinder. F.eks. har Sex og Samfund fået skåret sin bevilling med 3,2 millioner kroner.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) mener dog, at Danmark fortsat kan være stolt af sin indsats for verdens kvinder og understreger, at vi fortsat bruger mange penge på området.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der var med til at skaffe Women Deliver-konferencen til København er uenig med Kristian Jensen. Han siger til Avisen.dk, at der er tale om ”en mindre katastrofe for hele den indsats, som Danmark har stået i spidsen for.”