Trods stor modstand og frygt for Taleban fortsætter Afghanistans få kvindelige fotografer kampen for kunstnerisk frihed og flere rettigheder gennem fotokunsten – den dansk-støttede fotoudstilling Afghan Tales kan ses til søndag d. 18. januar i København – så vises den i Herning.
”Fjern jer! Skrid herfra med jeres kameraer,” råber en gruppe mandlige gadesælgere.
På en markedsplads i et af Kabuls mest trafikerede kvarterer, har 26-årige Hanifa Alizada sat seks af sine fotokunststuderende på en opgave, der viser sig at være farligere, end den unge fotolærer havde regnet med.
Skyd billeder under temaet ’Hverdagsliv i Kabul’, lød opgaven. Da den første af flere flasker flyver gennem luften, forstår hun, at angrebene ikke stopper ved aggressive tilråb. Alle syv må spurte væk fra markedspladsen.
Hanifa Alizada ved ikke, om mændene kastede flasker efter dem, fordi tre af de seks studerende var kvinder, eller om gadesælgerne frygtede, at fotografierne af dem skulle bruges til andet end en skoleopgave.
Uanset hvad der fik mændene til at kaste med flasker den sommerdag i 2013, mindede oplevelsen Hanifa Alizada om, at det er få år siden, at Taleban-regimets forbud mod at fotografere i Afghanistan ophørte.
Og at en del af den afghanske befolkning stadig mener, at kvinder hverken bør arbejde eller studere, og at de kun skal have tilladelse til at færdes uden for hjemmet i selskab med et mandligt familiemedlem.
Fotokunstnerisk kamp for rettigheder
Kvinders ytrings- og bevægelsesfrihed er gennemgående temaer i de konceptuelle fotografier, Hanifa Alizada arbejder med ved siden af sit job som underviser i fotografi og kunst på University of Kabul.
På et foto navngivet ’The distance between us’ har hun placeret to unge kvinder over for hinanden. Den ene kan ikke se for den hånd, som ligger over hendes øjne. Den anden kan ikke tale for en hånd, der dækker hendes mund.
Og på et fotografisk selvportræt ’Passport’, der ligner et forstørret pasfoto, har Hanifa Alizada indsat en ung nøgen dreng på sin egen skulder.
”Jeg gør grin med, at mange afghanske mænd ikke tillader deres koner, døtre og søstre at rejse alene,” forklarer hun.
Latterliggørelse af traditionelle normer og kritik af kvindens status i samfundet er alt andet end risikofrit i mange dele af Afghanistan.
Læs videre på
http://www.cku.dk/kvindelige-fotografer-kaemper-for-storre-frihed-i-afghanistan
Begynd fra: ”Hvis jeg udstiller fotografierne på et åbent galleri i Kabul, kan jeg kan ende…”
Kilde: Center for Kultur og Udvikling (CKUs) netsted
Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/02-12-14/tr-ngte-afghanske-fotografer-viser-sig-frem-i-niko