2016 går på hæld, og rundt omkring i de små hjem er det nu, der gøres status på det forgangne år. Også hos Globalnyt har vi kigget nærmere på 2016 ved at gennemgå læserstatistikken over publicerede artikler i forhold til læseaktivitet, klik, tidsforbrug og så videre.
I de kommende dage vil I, kære læsere, kunne (gen)læse årets fem mest populære artikler, men her kommer i første omgang en oversigt over de læsertendenser, der har præget 2016.
Udviklingsbistand i høj kurs
At Globalnyt er stedet at gå hen, hvis du søger et job i ’udviklingsbranchen’ bliver cementeret, når man kigger på læserstatistikken. Her er den ultimative højdespringer nemlig Globalnyts jobbørs, der uge efter uge besøges af tusindvis af læsere, der er på jagt efter deres næste arbejde – hvad enten det er frivilligt eller lønnet, inden for eller uden for landets grænser.
Også Globalnyts kalender, der troligt giver læserne et overblik over relevante og interessante begivenheder i 'udviklingsregi', er blandt sitets mest velbesøgte sider.
Fraregnet stillingsopslagene (en programkoordinator til Asien for Care og en til Sydamerika for International Børnesolidaritet var de mest populære stillinger), er der én tendens, der gør sig særlig bemærket: Globalnyts læsere har stadig en forkærlighed for at læse om udviklingsbistand.
Det er selvfølgelig interessant. For da Globalnyt i foråret 2015 skiftede navn fra U-landsnyt var det med ønsket om at blive en mere globalt orienteret nyhedstjeneste og udvide tjenestens fokus som led i en naturlig og tidssvarende udvikling, så den blev sat mere fri fra det bistandsfaglige kerneområde. Det gav ikke længere mening kun at tage udgangspunkt i det traditionelle bistandsmiljø, men tænke bredere.
Men vi kan ikke løbe fra, at Globalnyt fortsat er mange danskeres primære informationskilde til viden om netop de danske udviklingsbistandsmidler og branchen som helhed. Læserne har været særlig interesserede i at læse om nedlæggelsen af Udviklingsfaglig Tjeneste i Udenrigsministeriet og besparelserne på udviklingsbistanden – disse to emner er omdrejningspunkt i halvdelen af top 10-artiklerne.
Også artikler om globalisering og FN’s Verdensmål ligger højt i læserstatistikken.
Inputs udefra i høj kurs
Det er Globalnyts faste, gode, frivillige skribenter, der dag efter dag sørger for et kontinuerligt flow af nyheder på sitet. Hovedredaktionen sørger for de generelle og brede nyheder, mens de tre fagredaktioner (Økonomi og erhverv, Klima og miljø samt Kunst og kultur) alle har velbesøgte undersider, som flere læsere går direkte ind på for at få nyt om det specifikke område. Det er vi glade for.
Samtidig viser læserstatistikken også, at bidrag udefra er i særlig høj kurs. Det er især Globalnyts fagligt tunge og vidende bloggere, der trækker læsere til.
Halvdelen af årets ti mest læste artikler er da også skrevet af bloggere eller eksterne skribenter, ligesom læsere generelt også bruger længere tid på at læse bloggernes indlæg. Det giver måske sig selv, da disse indlæg oftest er meget længere, end ’hverdagsnyhederne’.
Kigger man på de fem artikler, læserne har brugt længst tid på (7 minutter eller derover), er to af dem skrevet af bloggere, to er kapitler i Globalnyts populære serie, Fortællerhjørnet, der bygger på bidrag fra eksterne skribenter, mens den sidste er fra nyhedstjenestens hovedredaktion.
Vi håber, I blev klogere af denne gennemgang – det gjorde vi i hvert fald.
Tak for jeres støtte, og rigtig godt nytår.