Legal abort betyder færre dødsfald blandt kvinder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Tusindvis af kvinder demonstrerer i dag den 28. september i Latinamerika, foran Argentinas parlament, ved Ecuadors offentlige anklager, i Mexico City og Santiago i Chile. Det gør de, fordi kvinder i disse lande ikke har adgang til sikker og lovlig abort. De forlanger ret til at bestemme over egen krop.

Sophie Hæstorp Andersen (S) og Karsten Lauritzen (V), formand hhv. næstformand for Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder fortæller i dag i et indlæg i Kristeligt Dagblad, hvorfor de støtter op om de kvinder, der kræver, at deres regeringer afkriminaliserer abort og sætter en stopper for den stigmatisering, som en abort ofte medfører.

Det hedder i indlægget bl.a.: ”Selvom mærkedagen ’28. september’ har sin tyveårige historie i Latinamerika, så har spørgsmålet om adgang til sikker abort stadig enorm international relevans. Ifølge tal fra Guttmacher Institute – et internationalt anerkendt analyseinstitut – lever hele 40 procent af kvinder i den fødedygtige alder i lande med yderst restriktive abortlovgivninger.

Det medfører, at kvinder, der bliver uønsket gravide, tyr til ulovlige aborter uden for det etablerede sundhedssystem. Aborterne bliver ofte udført i uhygiejniske omgivelser af personer, der ikke har de nødvendige kvalifikationer. At stikke cykeleger op i livmoderen eller at drikke vaskepulver er nogle af de metoder, der bliver brugt.

Ifølge tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er halvdelen af verdens aborter usikre, og stort set alle disse bliver udført i udviklingslande.

Konsekvensen er, at 47.000 kvinder hvert år dør som følge af en usikker abort og 8,5 mio. lemlæstes med følger som uoprettelige skader på kønsdele, infertilitet og psykologiske traumer. Det er krænkende for kvinderne, og det har store omkostninger for deres familier.

Restriktive abortlovgivninger betyder ikke lavere abortrater. Ifølge tal fra Guttmacher Institute faldt det årlige antal abortrelaterede dødsfald i Sydafrika med 91 procent da landet lovliggjorde abort i 1996.

I Nepal viser hospitalsregistre, at antallet af kvinder, der blev indlagt med abortrelaterede komplikationer faldt markant efter, at landet legaliserede abort i 2002.

At lovgive mod kvinders ret til at bestemme over egen krop medfører ikke færre aborter, men flere dødsfald. Derfor er en afkriminalisering af abort og en forebyggende indsats med seksualundervisning og adgang til prævention afgørende for at forhindre uønskede graviditeter og dermed aborter.

I dag står vi sammen på tværs af Folketingets partier og slutter os til den globale bevægelse, der har ét klart krav: adgang til sikker og lovlig abort for alle kvinder, uanset hvor i verden de befinder sig”.

Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder er et netværk for alle folketingsmedlemmer på tværs af partier. Netværket blev etableret i oktober 2006 og har 36 medlemmer fra alle Folketingets otte nuværende partier.