Libanon kræver visum af syriske flygtninge

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Nye regler gør det vanskeligere for de syrere, der flygter fra krigen i deres hjemland, at krydse grænsen til nabolandet Libanon. UNHCR kræver sikkerhed for, at de mest udsatte flygtninge får lov at komme ind.

Regeringen i Libanon forsøger nu at dæmme op for den tilsyneladende endeløse strøm af flygtninge fra Syrien ved at indføre nye visumregler ved grænsen mellem de to lande.

Det rapporterer den britiske tv-station BBC.

Hidtil har det været muligt at rejse frit mellem de to nabolande, og syrere har haft lov til at opholde sig i Libanon op til et halvt år.

Men nu skal syrerne have visum, hvis de vil til Libanon, og kun de syrere, som opfylder visse kriterier og godkendes, vil få indrejsetilladelse, skriver BBC.

Hver fjerde indbygger er flygtning

Libanon er det land, der har taget imod det største antal syriske flygtninge. Regering og indbyggere har længe været under enormt pres på grund af de mange syrere, som har søgt tilflugt i landet, der har et areal på en fjerdedel af Danmarks.

UNHCR har registreret 1,1 millioner syriske flygtninge, og den libanesiske regering vurderer, at der derudover bor omkring en halv million syrere i Libanon, som ikke er registreret hos UNHCR.

Det vil sige, at over 1,5 millioner syrere har søgt tilflugt i det langt mindre Libanon, som i forvejen har en befolkning på omkring 4,5 millioner – foruden de hundredtusinder af palæstinensere, som har boet i flygtningelejre i Libanon i årtier.

Overladt til sig selv

Regeringen og ikke mindst den magtfulde Hizbollah-bevægelse har gennem hele Syrien-krigen afvist at oprette egentlige lejre for flygtningene.

Det skyldes til del en frygt for, at de mange flygtninge vil etablere sig i landet og dermed være med til at tippe den skrøbelige balance mellem Libanons forskellige befolkningsgrupper bestående af sunnier, shiaer, drusere, maronitter m.fl.

Derfor er mange syriske flygtninge henvist til de i forvejen overfyldte palæstinensiske lejre eller til nogle af UNHCR’s lejre i især den østlige del af Libanon.

For de flestes vedkommende er syrerne dog overladt til sig selv. Mange lejer en bolig eller bor hos familiemedlemmer, mens hundredtusinder må skaffe sig tag over hovedet i hjemmebyggede telte.

Syriske flygtninge i Bekaa-dalen i Libanon. Arkivfoto: Ane Nordentoft

Bekymring fra UNHCR

Det store flygtningepres har fået Libanons regering til at stramme kontrollen ved grænserne og indføre tiltag, som skal begrænse antallet af syrere, der kommer til landet.

Ron Redmond, der er talsmand for UNHCR i Libanon, siger til BBC, at flygtningeagenturet hidtil har haft en aftale med Libanons regering om at sikre, at de svageste syriske flygtninge får lov at komme ind i landet.

Talsmanden udtrykker bekymring for de nyeste regler.

”Vi vil bare se noget officielt fra regeringen der udlægger retningslinjerne for, hvordan systemet fungerer nu, så vi fortsat kan sikre, at de mest sårbare flygtninge kan komme igennem,” siger Ron Redmond.