Hvis man lader blikket falde på 140 storbyer rundt om i verden og tager luppen frem for at se nærmere på faktorer som sundhed, sikkerhed, uddannelse, miljø, stabilitet og fungerende infrastruktur – hvilke byer er så værst og hvilke er bedst at bo i?
Det forsøger det ansete tidsskrift The Economist at give et svar på med sin ”2015 Global Liveability Ranking”, en slags rangliste over hvordan de nævnte kriterier har udviklet sig gennem de seneste år.
På verdensplan viser det sig, at det samlet set er gået tilbage for klodens indbyggere, som har fået én procent værre levevilkår, siden sidste rangliste blev offentliggjort i 2010.
Tilbagegang for arabiske byer
Blandt de byer, som er blevet bedre at bo i gennem de seneste fem år, finder man Zimbabwes hovedstad, Harare, Nepals hovedstad, Kathmandu, Kenyas hovedstad, Nairobi, og Nigerias største by, Lagos.
Til gengæld er flere hovedstæder og byer i den arabiske verden røget et godt stykke ned ad listen.
Egypten har været præget af politisk ustabilitet, bombeattentater mod politi og sikkerhedsstyrker og massedrab på demonstranter, som ikke alene har fået langt de fleste turister til at vælge andre feriedestinationer, men også har sendt Kairo et spring ned ad listen.
Endnu længere nede finder man den libyske hovedstad, Tripoli, som fortsat er præget af kampe mellem militser i magttomrummet efter den mangeårige diktator Muammar Gaddafi.
Allernederst på listen ligger – måske ikke overraskende – Syriens hovedstad, Damaskus.