Løkke undskyldte ikke for dansk slave-skam

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I år er det 100 år siden, at Danmark solgte De Vestindiske Øer til USA for 25 millioner dollars udbetalt i guld.

I sin nytårstale kom Lars Løkke Rasmussen (V) tættere end nogen tidligere dansk statsminister på at undskylde Danmarks tid som slavehandlende kolonimagt i Caribien på Sankt Thomas, Sankt Croix og Sankt Jan og for de lidelser og nedværdigelser slavetiden førte med sig.

Løkke sagde, at "mange af Københavns smukke gamle huse blev opført for penge tjent på slavernes slid og udbytning på den anden side af Jorden. Det er ikke en stolt del af Danmarks-historien. Det er skamfuldt og det heldigvis fortid", anfører Berlingske.

På de Vestindiske Øer blev statsministerens tale modtaget med behersket begejstring, skriver DR online.  

Der er nemlig et stykke vej endnu, før sårene fra slavetiden er helet, siger Shelley Moorhead, der har grundlagt interesseorganisationen The African-Caribbean Reparations and Resettlement Alliance.

Hårdt arbejde i sukkerrørsmarker

Slaverne blev sat til at arbejde på sukkerrørsplantagerne især på Sant Croix, mens andre gjorde tjeneste som håndværkere eller tjenestefolk.

De var ligesom afgrøder og bygninger en del af deres ejers formue, og chancen for at undslippe slaveriet var meget begrænset.

I lyset heraf kan forholdet mellem Danmark og de Vestindiske øer ifølge Shelley Moorhead først blive helt normalt, når der er faldet en egentlig undskyldning fra officielt hold.

Enhedslisten: Danmark skal undskylde

Politisk ordfører for Enhedslisten Pernille Skipper mener, at en reel undskyldning er på sin plads.

"Jeg synes, at vi skal erkende vores ansvar og bruge ordet undskyld, fordi det selvsagt også indebærer, at den danske stat har et ansvar for fortiden og den slavehandel, der foregik, og for de konsekvenser, som efterkommerne lever med i dag", siger hun til DR online.

Fakta: Sjældne undskyldninger

  • I 1999 fandt Landsretten, at danske myndigheder handlede retsstridigt ved at tvangsflytte Thules befolkning for at skabe plads til en amerikansk luftbase i 1953. Det undskyldte statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) for skriftligt til Thules befolkning og hele Grønland.
  • I 2005 undskyldte statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for, at danske myndigheder både før og under besættelsen udviste 21 jødiske flygtninge fra Nazi-tyskland, der søgte tilflugt i Danmark. De endte med at dø i tyske KZ-lejre, noterer Berlingske.