Af Tina Søndergård Madsen, U-landsnyt.dk
De 330.000 indbyggere på Maldiverne i Det Indiske Ocean skulle alt efter politisk ståsted have fejret eller begrædt udnævnelsen af en ny demokratisk valgt præsident lørdag. Men efter anklager om valgsvindel blev valget udskudt på ubestemt tid.
Den afsluttende runde af præsidentvalget blev beordret udskudt i sidste uge af ø-gruppens højesteret, som også instruerede sikkerhedsstyrkerne om at forhindre ethvert forsøg på at trodse ordren.
Lørdagens valgrunde (28.09) blev udskudt efter at én af de fire kandidater, forretningsmanden Quasim Ibrahim og hans parti Jumhoore Party, indgav klage om valgsvindel under første runde af valget, som fandt sted den 7. september på de eksotiske øer ca. 400 km sydvest for Indien.
Ibrahim, som – kan det bemærkes – lige præcis ikke fik nok stemmer i første runde til at gå videre til den afsluttende runde, krævede på baggrund af anklagen valgresultatet annulleret.
Valg-kommission måtte bøje sig
Højesterets beslutning om at udsætte valget blev i første omgang ikke anerkendt af valgkommissionen, som fortsatte forberedelserne op til valgdagen i lørdags.
Fredag aften måtte en modvillig valgkommission dog kaste håndklædet i ringen og erklære øgruppens præsidentvalg for udskudt på ubestemt tid.
Ifølge den maldiviske forfatning skal der holdes nyt valg med de to vindende kandidater fra første runde, såfremt ingen kandidat opnår mere end halvdelen af stemmerne.
Tidligere præsident, Mohamed Nasheed, vandt en klar sejr i første valgrunde, hvor han løb med 45 procent af stemmerne mod henholdsvis 25, 24 og fem procent til de øvrige tre kandidater.
Nasheed lå derfor lunt i svinget op til den afsluttende runde. Udskydelsen af anden valgrunde førte fredag til massive protester anført af tilhængerne af Nasheeds parti, Maldivian Democratic Party.
Også fra international side er der udbredt utilfredshed med højesteretsbeslutningen.
EU’s repræsentant for udenrigsanliggender, Catherine Ashton og FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, udtrykte i sidste uge bekymring over udsættelsen.
Ashton opfordrede de maldiviske myndigheder til ikke at udskyde valget under henvisning til, at det internationale samfund fandt, at første runde af valget var forløbet frit, fair og inklusivt. Udskydelsen af valget vurderes at være et alvorligt tilbageslag for demokratiet i landet.
Politisk kaos siden 2012
Tumulten omkring præsidentvalget afspejler det kaos, som har kendetegnet den politiske scene i Maldiverne det seneste halvandet år.
Urolighederne startede for alvor i februar 2012, da Nasheed, som var øgruppens første demokratisk valgte præsident, fratrådte præsidentposten efter at have givet tilladelse til at anholde en dommer, som var under beskyldning for at forhale efterforskningen af korruption under det tidligere styre.
Nasheed hævdede efterfølgende at være blevet kuppet.
Spørgsmålet om hvorvidt der reelt var tale om et kup, eller om Nasheed gik af sig selv, har siden været genstand for debat ikke blot i Maldiverne men også i andre dele af verden. Præsidentposten blev overtaget af Nasheeds vicepræsident, Mohamed Waheed Hassan.
Upopulær præsident
Ifølge NGO’en Reporters Without Borders markerede magtskiftet i 2012 begyndelsen på en hård periode for den frie presse i landet, som lider under indskrænkninger i ytrings- og pressefriheden (se også link neden for).
At dømme efter første valgrundes resultat lader det da også til, at befolkningens tiltro til Waheed kan ligge på et meget lille sted. Waheed formåede nemlig kun at høste fem procent af stemmerne – ni gange så lidt som ærkerivalen Nasheed.
Det aktuelle præsidentvalg ses som en vigtig del af anstrengelserne for at få landet tilbage på demokratisporet.
Hvornår anden valgrunde vil blive holdt, er endnu uvist og afhænger af, hvornår retten kommer frem til en beslutning i forhold til anklagerne om valgsvindel og kravet om annullering af valgresultaterne fra første runde.
Tina Søndergård Madsen læser forvaltning på Roskilde Universitet. Hun er netop kommet hjem fra et seks måneders praktikophold på den danske ambassade i Indien, hvor hun også dækkede Sri Lanka og Maldiverne.
Se mere i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/15-04-13/h-rde-tider-pressefriheden-i-maldiverne
Og meget mere om Maldiverne på
http://en.wikipedia.org/wiki/Maldives
Maldiverne er en af klodens mest klimaudsatte nationer på grund af de bebudede stigninger i verdenshavene frem mod år 2100.
Ø-gruppens ledere frygter, at befolkningen ender som klimaflygtninge og har derfor luftet tanker om at opkøbe jord til ø-boerne i andre lande fra en fond med turistindtægter.