“Med lov skal man land bygge”.
Dette udsagn gælder ikke helt på miljøområdet, viser en ny rapport fra UN Environment.
Der er nemlig blevet indført langt mere lovgivning på miljøområdet, men det hjælper ikke vores natur særligt meget.
Problemet er, at lovene ikke bliver håndhævet, lyder det i rapporten.
“Denne rapport løser mysteriet om, hvorfor problemer som forurening, tab af biodiversitet og klimaforandringer består på trods af en knopskydning af miljølove i de seneste årtier”, siger David Boyd, FN’s særlige udsending for menneskerettigheder og miljø, i en pressemeddelelse.
Rapporten har kigget på miljølovgivning i verdens lande siden 1972, og der har været en massiv stigning.
I dag har 176 lande rammelove for miljøet, mens 150 nationer har beskyttelse af miljøet eller retten til et sundt miljø indskrevet i deres forfatninger.
Agenturer med ansvar for beskyttelse af vores naturlige omgivelser er virkelighed i 164 af verdens lande.
Det har ikke stoppet naturtab og miljønedbrydelse, som ifølge flere rapporter fortsætter i et stadigt hastigt tempo,
Den globale tendens med mere grøn lovgivning følges altså af en anden trend: at den ikke bliver taget alvorligt.
Svage miljøminister
De seneste år har FN’s Miljøprogram øget sit fokus på håndhævelse og implementering af lovgivning.
Et af problemerne er de svage institutionelle kapaciteter, lyder det i rapporten. Miljøministre har med andre ord ikke meget magt.
“Miljøministre er meget svage, og miljøministerier har ikke store budgetter. Derfor kæmper de en hård kamp”, siger Elizabeth Maruma Mrema.
Budskabet har vi ligeledes hørt fra flere grønne organisationer, når vi spørger om, hvorfor tibagegangen for natur og miljø fortsætter i EU. Der er nogle stærke love, men implementeringen halter.
Et konkret eksempel er EU’s regler for luftforurening. Disse regler bliver brudt af en majoritet af EU’s medlemslande, men det får ikke de store konsekvenser.
Derfor advarede EU’s rigsrevision (European Court of Auditors) i september om, at EU ikke gør en tilstrækkelig indsats for at beskytte borgernes sundhed.
Miljøbeskyttere i fare
Rapporten kommer også ind på de mange miljøaktivister og fortalere for oprindelige folks rettigheder, der bliver udsat for vold eller drab.
I perioden mellem 2002 og 2013 blev der dræbt 908 mennesker, der beskytter miljøet, i 35 lande, og i 2017 alene, er der tale om 197 dræbte naturbeskyttere.
Sidste år blev latinamerikanske lande enige om en fælles aftale om beskyttelse af miljøforkæmpere og aktivister. Spørgsmålet er, om den får en reel betydning i skov og andre naturområder.
Der skal i hvert fald en større indsats til for at sikre, at den politiske og juridiske indsats resulterer i en markant forbedring af vores natur og miljø.
“Hvis ikke miljømæssige retsprincipper styrkes, vil selv stringente regler fejle og den fundamentale menneskeret til et sundt miljø vil ikke blive indfriet”, siger David Boyd.