Marys fond støtter bekæmpelse af vold mod kvinder i Sydafrika med 250.000

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Under sit besøg i Sydafrika i november 2014 besøgte kronprinsesse Mary organisationen Brothers for Life, der arbejder med at nedbringe den uhyggeligt udbredte vold mod kvinder i landet. Nu modtager organisationen Mary Fondens særlige donation for 2014.

Vold mod kvinder er en af de største forbrydelser mod menneskerettighederne i verden i dag, og volden foregår i alle samfundslag, kulturer og lande.

I Sydafrika er volden særlig udbredt – hver femte kvinde udsættes for vold, hver eneste år, noterer Mary Fonden i en pressemeddelelse torsdag.

En af de NGOer, der har taget kampen mod volden op, er Brothers for Life, der modsat mange andre organisationer tager udgangspunkt i mandens rolle i voldsdynamikken. Det skriver Mary Fonden i en pressemeddelelse torsdag.

Brothers for Life er kommet bredt ud med budskabet om, at der er et alternativ til den voldelige adfærd, og at manden i sidste ende også vinder ved at vende volden ryggen – og det er lykkedes organisationen at involvere tidligere voldsmænd som rollemodeller.

Vil ændre voldelige mænds adfærd

Mary Fondens særlige donation 2014 går til Brothers for Life og til udvikling og afprøvning af et pilotprojekt, der skal ændre voldelige mænds adfærd, så de løser konflikter med andet end vold.

Ambitionen er at anvende internationale erfaringer i projektet, og også danske erfaringer forventes at kunne inspirere den sydafrikanske indsats.

I forbindelse med donationen har Mary Fonden skabt dialog mellem Brothers for Life og den danske organisation Dialog mod Vold.

Dialog mod Vold har 15 års erfaring med at arbejde med voldsdynamik og med at ændre voldelige mænds adfærd.

I Danmark kan vi således lære af de sydafrikanske erfaringer med at involvere mændene som rollemodeller, og i Sydafrika kan de mangeårige danske erfaringer gavne udviklingen af det ny pilotprojekt.

Brothers for Life kan inspirere andre lande

”Voldsdynamikken involverer flere parter, og derfor er det nødvendigt at kigge på problemet fra flere sider. Der er naturligvis meget fokus på kvinderne – og sådan skal det være, men vi må ikke glemme mændenes rolle og handlinger”, udtaler Kronprinsessen, formand for Mary Fonden.

Hun fortsætter:

“Hvis vi ønsker at nedbringe volden, er vi nødt til at kigge helhedsorienteret på problemet og ikke kun afhjælpe, men også forebygge, at volden opstår. Derfor er det afgørende også at henvende sig til voldsudøverne, og det har Brothers for Life gjort dygtigt og med succes – til inspiration for andre lande”.

“Med Mary Fondens særlige donation får organisationen mulighed for at udvikle og afprøve nogle nye metoder til at forebygge og afhjælpe vold mod kvinder”.

Brothers for Life forventes at igangsætte afdækningen af den internationale indsats og udviklingen af programmet i foråret 2015. Dialogen mellem den sydafrikanske organisation og Dialog mod Vold er i gang.

Se også interviewet med Mary i aftenens udsendelse på DR 1 kl. 20.30-21.00 med titlen “Kronprinsesse med en sag – u-landenes kvinder” i U-landsnyt.dks radio- og TV-oversigt på

http://www.u-landsnyt.dk/radiotv-indhold/mary-kronprinsesse-med-en-sag-u-landenes-kvinder

Fakta om vold i Sydafrika

  • Hver femte kvinde bliver udsat for vold hvert eneste år, og en voldtægt finder sted hver 26. sekund.
  • Hver anden kvinde bliver på et tidspunkt udsat for vold fra en mand.
  • Mere end hver fjerde mand i alderen 18-49 år har på et tidspunkt voldtaget en kvinde. For 75 % af mændenes vedkommende finder den første voldtægt sted, inden de er fyldt 20 år.

Kilde: UNFPAs hjemmeside

Fakta om vold i Danmark

  • Minimum 29.000 kvinder udsættes årligt for fysisk vold i hjemmet.
  • 33.000 børn skønnes årligt at være vidne til fysisk vold mod en forælder.
  • 9.500 kvinder og 5.500 mænd mellem 16-24 år udsættes årligt for fysisk vold af en kæreste.
  • 2.100 tager årligt ophold på et krisecenter.
  • Knap 1.900 børn ankommer hvert år på et krisecenter med deres mor.
  • Krisecentrene modtager knap 15.000 henvendelser hvert år.
  • Halvdelen af kvinderne har levet med volden i over tre år, når de ankommer til et krisecenter.
  • 45 % af de kvinder, som ankommer på et krisecenter, har en anden etnisk baggrund end dansk.
  • 85 % af de børn, der ankommer til et krisecenter, har overværet vold mod moren. 36 % af børnene har selv været udsat for fysisk vold.
  • Op mod 80 % af alle voldsudøvere har selv oplevet vold i hjemmet som børn.
  • Partnervold koster samfundet mindst 280 mio. årligt (estimat fra Voldens pris, Statens Institut for Folkesundhed, 2010).

Dialog mod Vold

Dialog mod Vold er Danmarks førende organisation, når det gælder erfaringer med programmer for voldsudøvende mænd.

Målet med programmerne er, at voldsudøveren skaber et liv fri af vold – og resultaterne er overbevisende.

De danske erfaringer vurderes at være relevante for afdækningen af best practice og for udviklingen, afprøvningen og evalueringen af en mindre pilot i Sydafrika. 

Brothers for Life

Brothers for Life er en landsdækkende kampagne i Sydafrika, som er lykkedes med at engagere tidligere mandlige voldsudøvere som rollemodeller i kampen mod vold mod kvinder.

Oprindeligt blev Brothers for Life etableret for at mindske udbredelsen af HIV, men vold mod kvinder blev hurtigt en central del af arbejdet, idet HIV ofte spredes gennem seksuel vold.

Brothers for Life ønsker nu at udvide med et program, der skal støtte mændene i at bryde med volden – første skridt er en afdækning af best practice, dernæst udvikling, afprøvning og evaluering af en mindre pilot.

Mary Fondens særlige donation i 2014 går til dette initiativ, der, hvis programmet lever op til forventningerne, på sigt ønskes udbredt i større skala i Sydafrika.

Mary Fonden

Mary Fondens arbejde er baseret på strategiske og levedygtige partnerskaber, hvor forskellige kompetencer samles om et fælles mål.

I 2013 gik den særlige donation til et krisecenter i Marokko, hvor man gennem erfaringsudveksling med KVINFO, Danner og LOKK i Danmark har styrket arbejdet med at støtte voldsudsatte kvinder – både i Danmark og i Marokko.

Siden har samarbejdet mellem Danmark, Mellemøsten og Nordafrika været anvendt som inspiration til et dansk-grønlandsk projekt, Kattunneq – Grønlands Krisecentre, hvor man på tilsvarende vis styrker de grønlandske krisecentres kompetencer og samarbejde.

Mary Fonden var initiativtager til Kattunneq – Grønlands Krisecentre, der i dag er et samarbejde mellem Mary Fonden, Danner, Grønlands krisecentre, Departementet og OAK Foundation Denmark.                

Mary Fondens særlige donation har tidligere ydet støtte til:
2013: Tilila, et kvindekrisecenter i Casablanca, Marokko (250.000 kr.)
2012: Fórum Mulher, Mozambique (250.000 kr.)
2011: Orchid Project (50.000 kr.). ”Afrika Nu”-indsamlingen (200.000 kr.)
2009: Maternity Worldwide, Etiopien (250.000 kr.)
2008: Dansk Flygtningehjælp, Uganda (250.000 kr.)