Masse-frigivelse af guerillas i Colombia

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Regeringen i Colombia har besluttet at løslade næsten 200 guerillaer fra bevægelsen FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarios de Colombia) i et forsøg på at få frigivet gidsler.

Blandt andet tidligere præsidentkandidat Ingrid Betancourt, som har været gidsel hos FARC siden februar 2002.

FRANSK INDFLYDELSE

Senest har Colombias præsident, Álvaro Uribe, dekreteret løsladelse af FARC´s “udenrigsminister”, Rodrigo Granda, som forlod fængslet, mandag under store sikkerhedsforantaltninger.

I følge den spanske nyhedsportal, Hechos de Hoy, var det et resultat af pres fra den ny franske præsident, Nicolas Sarkozy, som har sat sig for at få frigivet Ingrid Betancourt, som er af fransk afstamning.

Meningen med frigivelsen af Rodrigo Granda er at løsne spændingen mellem regeringen og FARC og at lade ham fungere som mægler i bestræbelserne på at få frigivet omkring 56 gidsler i FARCs varetægt.

Heriblandt 3 fra USA og ikke mindst den fransk-colombianske tidligere præsidentkandidat i Colombia, Ingrid Betancourt.

Udover ham er der lagt op til at løslade 193 guerillaer, som allerede er overført fra fængsel til en midlertidig forlægning.

FARC IKKE IMPONERET

I en udtalelse på internettet beskriver FARC det hele som en farce og en hån mod fangerne på begge sider og deres familier.

FARC mener, regeringen gør antallet af løsladte større ved at løslade “desertører” og civile, som uden bevis er anklaget for at tilhøre FARC, mens de virkelige FARC medlemmer stadig er bag tremmer.

FARC vil stadig forhandle om frigivelse af gidsler mod løsladelse af guerillaer, men kræver også at regeringstropper trækker sig tilbage fra visse områder af landet, hvilket regeringen hidtil har modsat sig.