Medicinalfirmaet Novartis har anlagt sag mod den indiske regering for at få den til at begrænse landets produktion af billig kopimedicin. Indien forsyner millioner af mennesker i Den 3. Verden med kopimedicin. Uden billig medicin vil de dø.
Derfor indledte Læger uden Grænser onsdag en global protest med en underskriftsindsamling for at få Novartis til at standse retssagen. Ingen har ret til at forhindre mennesker i at få livsvigtig medicin, hedder det.
Den indiske lov om patenter på medicin er lempelig, og derfor kan landet producere kopimedicin til små priser. Det har reddet livet for millioner af mennesker i Den 3. Verden.
Mere end halvdelen af den aids-medicin, der bliver brugt i verdens fattigste lande, er produceret i Indien. Læger uden Grænser (MSF) har 80.000 hiv-positive mennesker i behandling med livsforlængende medicin.
Over 80 procent af medicinen kommer fra Indien. Vinder Novartis retssagen, vil det ramme millioner af fattige, som ikke har råd til de dyre patent-produkter.
Med retssagen mod regeringen i New Delhi genopliver medicinalfirmaet Novartis en kamp, der burde være forbi, anfører MSF.
I april 2001 droppede 39 medicinalfirmaer en retssag mod den sydafrikanske regering for at forhindre Sydafrika i at importere billig kopimedicin til behandling af landets hiv-smittede.
Sagen faldt efter års massive protester fra Læger uden Grænser og andre NGOer. I Danmark var protesterne først og fremmest vendt mod de danske medicinalfirmaer Novo og Lundbeck.
Læger uden Grænser mener fortsat, at det er uetisk og moralsk uforsvarligt at lade hensynet til patenter gå forud for menneskers ret til livet. “I 2001 beviste vi, at det kan lade sig gøre at få nogle af verdens mægtigste industrier til at flytte sig. Nu stiler vi mod at gøre det igen”, hedder det.
Kilde: www.msf.dk