Medie: Udbredt svindel med elevtal i dansk-støttede skoler i Afghanistan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danmark har brugt en milliard bistandskroner på skoler i Afghanistan. Resultater er 270 skoler, som er helt eller delvist finansieret af danske midler, skriver DR online søndag.

Skiftende ministre og politikere har gang på gang fremhævet skolerne som et af de vigtigste resultater af det danske engagement i Afghanistan.

Langt færre elever end på papiret

DR Dokumentar har undersøgt, hvordan det egentlig går med de skoler, som Danmark har finansieret. Og flere steder ser det langt fra ud, som man kunne ønske sig.

DR Dokumentar har allieret sig med journalister i Afghanistan, der besøger skoler, støttet af Danmark. På skole efter skole er der langt færre elever end der officielt skulle være.

På den dansk-støttede Soor Dadh Skole i Nangarhar-provinsen går der officielt 1.700 elever – men da DR Dokumentars reporter møder op på skolen, er det svært at se, at der skulle være så mange elever. En lærer fortæller da også, at der reelt kommer 6-700 elever på skolen hver dag.

“Du er indskrevet på en afghansk skole, hvis du har været tilstede én gang i løbet af de sidste tre år," siger John F. Sopko forklarende. Han er generalinspektør i den amerikanske regerings tilsynsmyndighed, Sigar.

“Så du kan forsvinde i tre år og stadig være indskrevet”, fortæller Sopko til DR Dokumentar.

Spøgelseselever betyder mere støtte

DR Dokumentars journalister besøger også skolen Warthebalaqi i Kunduz-provinsen. Her skulle der gå over 600 elever. Men da DR Dokumentar kommer på besøg, er der kun nogle få elever til stede.

“Nogle gange kommer der ikke lærere på skolen og så mister eleverne lysten”, fortæller lærer Mohammed Adel på Warthabalaqi Skolen i dokumentaren.

"Der er et incitament til bare at opfinde et antal indskrevne børn, for pengene fra Vesten udmøntes efter antallet af børn, der går i skole."

I TV mandag aften

Danmarks Radio sender mandag aften kl. 20.45-21.30 på DR1 dokumentaren “Skoler i skudlinjen”.

"Det er en stor succes", har skiftende ministre fortalt danskerne. Danmark har støttet byggerier af godt 270 skoler og givet næsten en milliard kroner til undervisningssektoren i Afghanistan. 

Men hvor stor er succesen? DR Dokumentar er rejst ind i landet, hvor danske myndigheder og medier sjældent kommer, for at undersøge skolerne.

Rejsen afdækker byggesjusk, korruption og elever, der tilsyneladende kun findes på papiret. Og på flere skoler er det Danmarks fjende, Taliban, der styrer undervisningen.

Tilrettelæggelse: Jonatan Placing og Søren Kristensen

DOKUMENTAR: SKOLER I SKUDLINJEN

DR Dokumentar er rejst ind i Afghanistan, hvor danske myndigheder og medier sjældent kommer, for at undersøge skolerne. Rejsen afdækker byggesjusk, korruption og elever, der tilsyneladende kun findes på papiret. Og på flere skoler er det Danmarks fjende, Taliban, der styrer undervisningen. Se med mandag 20.45 på DR1.

Tilrettelagt af Jonatan Placing og Søren Kristensen