Med den nye fase af programmet har Danmark samlet givet næsten én milliard kroner til Den Afrikanske Union (AU) og andre afrikanske organisationer siden 2004 for at fremme et mere stabilt, sikkert og demokratisk Afrika.
”Det er afgørende, at Afrika har velfungerende institutioner som kan skabe varige løsninger på det afrikanske kontinent – derfor støtter regeringen med 200 millioner kroner,” siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.
“Fred, sikkerhed og god regeringsførelse er afgørende for, at et land kan udvikle sig og skabe muligheder for sine borgere. Bedre muligheder i hjemlandene er essentielt for at bremse de irregulære flygtningestrømme fra kontinentet mod Europa og Danmark,” tilføjer hun.
Fremtiden afhænger af de unge
Programmet støtter bl.a. også IGAD, den regionale organisation i Østafrika, som spiller en væsentlig rolle i forhold til udviklingen på Afrikas Horn, herunder opblødningen af regionens forhold til Eritrea og arbejdet med at skabe fred i Sydsudan.
Samtidig støtter programmet nu også et øget tværgående fokus i de afrikanske organisationers engagementer på ligestilling, på unge og på partnerskaber med andre institutioner, så som FN.
Tørnæs har i denne uge deltaget i FN’s generalforsamling i New York, hvor hun også sætter fokus på området.
”Afrikas fremtid afhænger af kontinentets store unge generation. Derfor er midler til unge og ligestilling afgørende for, at et land kan udvikle sig og tilbyde alle sine borgere gode fremtidsudsigter i deres hjemlande,” siger ministeren.
Endelig indeholder den nye fase af programmet midler til et årligt dialogforum, hvor danske og afrikanske interessenter kan mødes og diskutere fred, sikkerhed og god regeringsførelse på det afrikanske kontinent.
Forummet vil samtidig binde den danske indsats under Afrikaprogrammet for Fred yderligere sammen med de øvrige danske indsatser på Afrikas Horn og i Sahel samt i udvalgte afrikanske lande.
Hvad går pengene til?
115 millioner kroner er afsat til den Afrikanske Union, 38 millioner kroner til ECOWAS (Economic Community of West African States) og 17 millioner kroner til IGAD (Intergovernmental Authority on Development). På tværs af disse institutioner er der samlet afsat 7,5 millioner kroner til tværgående emner som unge og ligestilling. Herudover er der afsat 20 millioner kroner til tænketanke og NGO’er, der kan understøtte regeringer, organisationer og civilsamfund med analyser inden for bl.a. fred, sikkerhed og god regeringsførelse, herunder 3 millioner kroner til afholdelse af årligt dialogforum.
Tidligere har støtten blandt andet gjort det muligt for de afrikanske organisationer at støtte lande som Gambia, Burkina Faso og Sierra Leone med at afholde valg. Med dansk støtte har det været muligt for de afrikanske institutioner at intervenere og mediere, når en konflikt lurer.
Det var eksempelvis tilfældet ved præsidentvalget i Gambia i slutningen af 2016, hvor den siddende præsident Yahya Jammeh ikke ville acceptere sit valgnederlag, men hvor hurtig indgriben fra den regionale organisation i Vestafrika, ECOWAS, resulterede i en fredelig magtoverdragelse til valgets sejrherre, Adama Barrow. Programmet har senest støttet blandt andet en valgobservationsmission til Mali under det vigtige valg i regionen i sommeren 2018.