Kim Jensen
Kim Jensen (født 1977) er kommunikationsansvarlig hos CISU – Civilsamfund i Udvikling, hvor han både arbejder med CISUs eksterne kommunikation og rådgiver CISUs medlemsorganisationer.
Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 2004 og har arbejdet som dagbladsjournalist på regionale dagblade, kommunikationsrådgiver i region Syddanmark og som freelancejournalist med historier og reportager fra Gambia, Sydafrika og Vestjylland.
Kendskab til og interesse for forhold uden for Danmark kommer ikke mindst fra længerevarende ophold i udlandet. Han har således haft postadresse i Tanzania, Kenya, Colombia, Zambia og Ghana.
Forleden indgik regeringen en aftale med De Radikale og Dansk Folkeparti om en såkaldt seniorpension. Det kan man se som et tegn på, at partierne tager nedslidning på arbejdsmarkedet alvorligt. Man kan også tyde det sådan, at de først og fremmest ser nedslidning hos de ældste på arbejdsmarkedet.
Men først og fremmest er det for mig et klart og tydeligt tegn på noget andet: Nu kommer folketingsvalget snart. I forvejen kender vi datoen for valget til Europa-Parlamentet, men med så klart et signal om samarbejdsvilje (med nogle) om (en del af) noget helt jordnært er regeringen nok også så valgklar, som den kan blive. OPDATERET: Valget er nu udskrevet til 5. juni.
Vælgerne bliver ikke spurgt om udvikling
Så valget kommer om fire uger. Det kan ikke være overraskende, i og med at det skulle holdes inden for de kommende seks uger.
Lige så lidt overraskende må det være, at et dansk folketingsvalg næppe bliver med fokus på nexus, #lnob eller på, om Danmark skal bidrage med 0,7 eller 1 pct. af BNI til udviklingssamarbejdet. Det kunne rigtig mange af os med interesse for globalt samarbejde og udvikling godt tænke os, men det kommer ikke til at ske.
For det første er der ikke så stor interesse fra politikerne, der ikke ligefrem slås om at blive udviklingsordfører.
For det andet er det ikke et emne, der ligger vælgere meget på sinde.
Det er svært at argumentere for den første antagelse uden at virke decideret uhøflig, men det fornærmer næppe nogen at sige, at der er mere præstige i andre ordførerskaber. Og det plejer at være en god indikator.
Vælgernes interesse er i første omgang mere ligetil: Udvikling er simpelthen ikke med i svarmulighederne, når vælgerne bliver spurgt. Og det skal ofte være en kandidattest med mange spørgsmål som for eksempel Altingets, hvis man skal præsenteres for det helt enkle spørgsmål, om man er for eller imod flere penge til udviklingsbistand.
Det betyder dog ikke, at emnet ikke interesserer vælgerne. Og her bliver det nuanceret. I den årlige undersøgelse af danskernes kendskab og holdninger til udviklingsbistand er der i hvert fald kun 23 procent, der erklærer sig decideret uinteresseret i sætningen ”Jeg mener at det er interessant for mig at høre om udviklingssamarbejde og forholdene i udviklingslande”.
Så altså, der er åbenbart interesse – det er tilsyneladende bare ikke vigtigt nok til tunge ordførerposter og eller at være til valgdebat.
Spørg kandidaterne
Så hvad gør man så, hvis man enten gerne vil have temaet til at spille en rolle i valgkampen eller have politikerne til at forholde sig til #lnob og den slags?
Man gør det ved at spørge om det. Ved et dansk folketingsvalg eller valg til Europa-Parlamentet er der rig mulighed for at møde kandidaterne til vælgermøder, og det er god mulighed til at spørge ”Hvad er din holdning til udviklingsbistand?”, hvis kandidaten ikke selv kommer ind på det. Det minder kandidaterne om, at det faktisk optager (nogle af os) vælgere. Det er sværere at ignorere den slags ved et vælgermøde end på Twitter og Facebook, så derfor er det bare med at komme af huse og møde kandidaterne og nævne det.
Næste skridt kan så være, at man præsenterer sin egen holdning og eventuelle særlige interesse for procenter eller det særlige nexus mellem nødhjælp og udviklingsbistand. Det kan være begyndelsen på en dialog om komplicerede emner, men det kan også bare være det vigtige signal om, at nogle af os synes, at det er et vigtigt område at forholde sig til som folkevalgt.
Hvis du har gode eksempler på, at det er lykkedes at få temaet taget op – eller bare gerne vil diskutere emnet, kan jeg fanges på [email protected]