Dans spændvidde var enorm i henseende til stofområder og journalistiske arbejdssteder. I årenes løb bestred han stillinger på bl.a. Børsen, Jyllands-Posten, TV2 og DR.
Dan Larsen drev journalistikken vidt. Manden med hatten på sned skrev om sig selv, at han i årenes løb havde bestridt følgende poster:
“Journalist, korrespondent, kommentator, klummeskriver, redaktionssekretær, redaktør, chefredaktør, tekstforfatter, PR-mand, presseattache, informationschef, medietræner, radiovært, stemme, webudvikler, forfatter, blogger, foredragsholder, konsulent, software- og medieudvikler – nævnt i vilkårlig rækkefølge.”
Ordene ”i vilkårlig rækkefølge” kendetegnede lige præcis det glimt i øjet, hvormed Dan lettere casual – men uden at glemme noget – præsenterede sig selv. Han kendte sit værd – og hurra for det! Samtidig delte han generøst ud af sine mange talenter for at hjælpe andre på vej.
Således var Dan medstifter af og på et tidspunkt formand for Foreningen U-landsnyt, Danmarks uafhængige globale nyhedstjeneste med fokus på udviklingslande. Sitet har netop skiftet navn til Globalnyt. Her delte Dan gavmildt og uden bagtanker ud af sin enorme viden om Latinamerika og ikke mindst om udviklingen af it-medier.
Så tidligt internettets potentiale
Dan var lysår forud for sin tid i forhold til at se internettets enorme potentiale.
Han oprettede i 80’erne et af verdens første webmedier i USA, var medstifter af Radio3world med støtte fra Danida og bogradio.dk – fordi sådan et online medie efter Dans mening manglede. Fremsynetheden gjaldt også Dans engagement i fri deling af stof på nettet – ”creative commons”-konceptet, som alle hans produktioner – også bøger – i de senere år var omfattet af. Dan gjorde dermed ethvert postulat til skamme om, at man skal være digital native – én, der er vokset op med internettet og digitale medier – for at forstå og se det fulde potentiale i fremtidens netbaserede medier.
Han indså også tidligt, at viden og adgangen til viden via internettet kunne være en genvej for mennesker i verdens fattige lande, og det drev hans engagement i digitale webbaserede medier. Han var således bestyrelsesmedlem i u-landsforeningen Dialogos, hvor han bidrog med praktisk viden om og brug af avancerede webmedier til lokale NGOer i Bolivia. Desuden var han formand for DiGiDi, der beskæftiger sig med non-profit digital publicering.
Prisregn
Dan modtog i årenes løb en række priser, der vidner om såvel hans generøsitet som hans spændvidde: Vinder (producent) af European Online Journalism Award for “Best online innovation” (2002). Udpeget af Erhvervsfremme Styrelsen som bedste Janteknuser i København/Nordsjælland for iværksætteri (2001). Børnehjælpsdagens Lillebrorpris for software til ordblinde (2000). Orfeus Prisen for udvikling af Bedste Software til Undervisning (1996). Publicistklubbens Jubilæumspris for social (medie)aktivisme for handicappede (1994).
Frontløber for nye penge til journalistik
Dan var en utrættelig ildsjæl. I 2013 modtog han CISUs Initiativpris (Civilsamfund i Udvikling) for projekt ”tæt på verden”. Her havde Dan taget initiativ til et samarbejde med Avisen.dk om at bringe nyheder fra verdens fattigste og mest oversete steder på kloden til Avisen.dks læsere.
Avisen.dks redaktør, Rasmus Emborg, begrundede Avisen.dks engagementet med, at det med projektet var ”lykkedes at bringe væsentlige nyheder ud til læsere, der ikke normalt er målgruppen for journalistik om verdens fattigste”.
Initiativet fik dog også kritik. Under overskriften ”journalistik for alle (sponsor)pengene” blev der i journalisternes fagblad ”Journalisten” stillet spørgsmål ved, om Dan Larsens og projektpartneren Anne Hyll-Müllers artikler nu var uhildede – eller om de var farvede af, hvor pengene kom fra. Dan Larsen så som vanligt de positive sider og pointerede, at artiklerne adskilte sig fra virksomhedsfinansierede artikler ved, at ”I vores tilfælde bliver der lavet nogle artikler om ulande, som ellers aldrig ville være blevet lavet i danske medier.
Hans Henrik Holm, formand for ‘sponsoren’ – Danidas Oplysningsudvalg – bakkede op og kaldte det en form for mediestøtte:
“Det er afgørende, at der bliver brugt penge på at holde medierne i gang. Staten støtter Danmarks Radio og dagbladene. I sammenligning med den støtte er Oplysningsbevillingen ikke engang en lillebror – snarere et spædbarn. Men støtten er med til at kvalificere den offentlige debat, og derfor er den vigtig.”
745 artikler var det blevet til i projekt ”tæt på verden” på daværende tidspunkt – og det er meget betegnende for Dans ildhu. Han kunne ganske enkelt give de fleste baghjul i forhold til produktivitet, effektivitet og grundighed.
I 2011 etablerede Dan sit eget site for globale nyheder, VerdensNyt.dk efter at han brød med U-landsnyt.dk efter intern uenighed.
VerdensNyt.dk var et flot og velgennemtænkt nyhedssite og fyldt med masser af gode artikler. Dan skrev de fleste, men andre bidrog også. Men det kneb med finansieringen, og Dan søgte med lys og lygte efter nye finansieringsmodeller i et trængt mediemarked. Det lykkedes i perioder, men den konstante usikkerhed om den fremtidige økonomi sled formodentlig på Dan, og i 2014 stillede han VerdensNyt.dk i bero.
I den henseende var Dan legemliggørelsen den moderne freelancejournalist: En ildsjæl, entreprenør, projektleder, fundraiser, historiefortæller – fortsæt selv listen. Også her var han lysår forud for sin tid, og der går ikke mange på dusinet af Dan Larsens slags. Han vil blive savnet. Æret være hans minde.
Lotte Dahlmann er journalist