Mogens Jensen til Bangladesh i denne uge – U-landsnyt.dk er med

Thomas Jazrawi_2

15. marts 2015

Arbejdsmarkedet og klimaforandringerne er kort sagt på dagsordenen, når den danske minister gæster Bangalernes Land – Bangla Desh.

Den sydasiatiske nation er en af verdens fattigste, men har på mange måder oplevet en positiv udvikling siden løsrivelsen og uafhængigheden fra Pakistan i 1971.

Den forventede levealder er steget med ti år siden 1990, og samtidigt har man reduceret den ekstreme fattigdom og voldsomme befolkningsvækst.

Læs mere om dette i denne artikel: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/15-03-15/den-imponerende-udvikling-i-bangladesh-og-klimatru

Men der er stadig mange udfordringer i den unge nation.

Klimaforandringerne skaber allerede store problemer, og de bliver ikke mindre med tiden.

Samtidigt blev de elendige arbejdsforhold for tekstilarbejdere i landet stillet til åbent skue for den ganske verden, da fabriksbygningen Rana Plaza kollapsede for knap to år siden.

Disse to udfordringer er på dagsordenen under ministerens besøg.

Et wake-up call?

D. 24. april 2013 er en skamfuld mærkedag i nyere bangalsk historie, men måske var katastrofen også et vendepunkt.

Mindst 1.134 mistede livet og over 2.500 blev kvæstet, da bygningen Rana Plaza i en forstad til hovedstaden Dhaka styrtede sammen og den værste industrikatastrofe i landet nogensinde var en realitet.

Dagen før var der opdaget revner i konstruktionen, og de fleste forretninger lukkede derfor ned den følgende dag. Men tekstilarbejderne blev beordret på job, hvilket altså kostede så mange livet – flere af dem knust til ukendelighed.

Kollapset vakte internationalt røre, særligt fordi Bangladesh er storleverandør af færdigsyet tøj til resten af verden, heriblandt danske virksomheder som COOP Danmark, Bestseller og Dansk Supermarked.

Den danske import af tekstiler fra Bangladesh udgjorde i 2014 en værdi af 4,3 milliarder. Tragedien i Rana Plaza gjorde, at resten af verden fik øjnene op for de elendige forhold, som bangalske ansatte i tekstilindustrien må leve med.

Mindstelønnen er blandt de laveste i verden, kvinderne må finde sig i grove fornærmelser og trusler og sikkerheden kan være så elendig, at tilstedeværelsen på arbejdspladsen altså er med livet som indsats.

Rana Plaza var derfor en alarmklokke, der fik verden til at reagere. EU indførte den såkaldte Sustainability Compact, der skal sørge for sikkerhed og ansvarlighed på fabrikkerne.

Mogens Jensens sekspunkts-plan

Mogens Jensen har også været på banen med en sekspunktsplan og en medfølgende pose penge.

Sekspunktplanen fokuserer på virksomhedernes ansvarlighed (Corporate Social Responsibility – CSR) rettet mod hele værdikæden. Det vil sige, at der også vil være spot på eksempelvis danske virksomheders ansvar for ordentlige forhold hos deres leverandører.

Der er sat 25 millioner kroner af til social dialog, mens 50 millioner vil gå til øget fokus på værdikæder. En ny CSR-pulje på 25 millioner målrettes forbedrede arbejds- og levevilkår samt debat og dialog i Danmark om virksomheder og investorers samfundsansvar i udviklingslande.

Det skal blive interessant at se, hvilken effekt de nye initiativer får for tekstilarbejdernes forhold i Bangladesh. En helt ny undersøgelse af DanWatch viser, at forbedringerne har været meget små, og der stadig mangler en del.

Trusler og chikane er stadig en del af hverdagen for mange af arbejderne, og selv om der har været en markant stigning i mindstelønnen, er den stadig nede ved den internationale bund.

Truslen fra klimaet

Handels- og udviklingsministeren skal ligeledes ved selvsyn opleve, hvordan klimaforandringerne presser den unge nation. Allerede nu lider befolkningen under de foranderlige klimatiske forhold, og der er ikke udsigt til, at udfordringen bliver mindre i fremtiden.

Folketallet i Bangladesh er steget eksplosivt siden uafhængigheden, hvor der levede omkring 62 millioner mennesker i det lavtliggende asiatiske land. I dag er befolkningstallet omkring 150 millioner, og de får mindre land at leve på og af.

Hele den sydlige del består af et floddelta, og det er truet af den stigende vandstand i verdenshavene. Man forventer derfor millioner af flygtninge i det lille asiatiske land i de kommende årtier. Denne dystre udvikling er allerede så småt i gang, da en stor del af landmassen årligt oversvømmes.

Bangladesh bliver kaldt verdens mest klimaskrøbelige land, og landet er et kerneeksempel på, hvordan klimaforandringer kan true udviklingen i fattige stater, selv om de kun udleder beskedne mængder af klimaskadelige gasser.

”Flodernes land” er derfor et vægtigt argument i debatten om, hvorvidt en klimaaftale i Paris under COP 21 senere på året skal indeholde klimaomstillingsstøtte til de fattigste og mest udsatte lande.

Mægling mellem stridende politiske parter

Ud over klimaforandringer og tekstilindustrien vil handels- og udviklingsministeren have fokus på at diskutere den politiske situation med repræsentanter fra regeringen og oppositionen.

Der er nemlig en anspændt atmosfære mellem de to største partier – og evige rivaler: Bangladesh National Party og Awami Ligaen.

Sheikh Hasina fra Awami Ligaen er i dag premierminister efter et omstridt valg i 2014, der blev boykottet af oppositionen, hvis leder Khaleda Zia siden har valgt en meget uforsonlig linje over for regeringen.

Der blusser jævnligt voldelige optøjer op i gaderne mellem tilhængere af de to politiske bevægelser.

De to kvinder i spidsen for partierne har stort set uafbrudt på skift haft magten siden begyndelsen af 1990’erne.

Det er altså et land med mange facetter, som Mogens Jensen besøger i denne uge. Læs mere om rejsen de kommende dage i U-landsnyt.dk.