Mugabes regering afviser mere fødevarehjælp

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Zimbabwes regering har meddelt internationale donorer, at landet ikke behøver fødevarehjælp i år, da man forventer en stor høst, som kan dække behovet, skriver BBC Online tirsdag.

Oppositionen og udenlandske bistandsorganisationer gør ellers gældende, at der er alvorlig fødevaremangel i store dele af det sydafrikanske land og at mange vil sulte uden udenlandsk bistand.

Arbejdsminister Paul Mangwana indrømmer, at enkelte dele af Zimbabwe vil have fødevareunderskud, men lægger til, at “de vil blive dækket gennem intern fødevaredistribution”. Han tilføjer, at donorerne kun vil blive anmodet om egentlig udviklingsbistand.

Samtidig har et team fra Verdensfødevareprogrammet, WFP, der opholder sig i landet for at vurdere høstudsigterne, fået besked om at indstille sit arbejde. Derfor er det svært at danne sig et overblik over situationen.

Talsmand på landbrugsområdet for oppositionspartiet, “Bevægelsen for Demokratisk Forandring”, MDC, Renson Gasela, giver udtryk for, at donorerne bør indføre fødevareforsyninger, selv om regeringen ikke beder om det.

BBCs Afrika-analytiker, Martin Plaut, mener, at beskeden fra Robert Mugabes regering hænger sammen med, at der skal være parlamentsvalg i begyndelsen af 2005.

Det regerende Zanu-PF-parti har gentagne gange anvendt maduddeling til at købe sig politisk støtte. og uden international fødevarehjælp vil zimbabweanerne i endnu højere gread være overladt til regeringspartiets nåde og stå overfor valget: Stem på Zanu-PF eller gå sulten i seng, anfører Martin Plaut.

Hjælpeorganisationer skønner, at 5,5 mio. zimbabweanere – næsten halvdelen af dem i byerne – har behov for fødevarebistand i 2004. En undersøgelse for nylig af et tysk institut konkluderede, at Zimbabwe mangler 900.000 tons majs i år for at være selvforsynende.

Landet var i mange år eksportør af landbrugsvarer, men forjagelsen af henved 3.000 hvide farmere på få år har fået produktionen til at falde drastisk, idet meget af den jord, der blev beslaglagt hos de hvide farmere, i dag henligger uproduktiv, anfører BBC.