Næsten dobbelt så meget udviklingsstøtte som forventet skal i år bruges til flygtninge i Danmark

Ukraines uafhængighedsdag fejres i København i august 2022.


Foto: Sergei Gapon/Anadolu Agency via Getty Images
Sven Johannesen

7. marts 2025

Skønnet for de udgifter til modtagelse af flygtninge i Danmark, der finansieres af udviklingsbistanden i 2025, er næsten fordoblet.

Fra 711,4 millioner kroner i finanslovsforslaget fra august 2024 til 1.306 millioner kroner i den endelige finanslov, som Finansministeriet nu har offentliggjort.

Du kan finde Finansloven her.

Fordoblingen sker ifølge den tilhørende tekst i finansloven, ”bl.a. som følge af regeringens
ønske om at forlænge opholdsgrundlaget for fordrevne fra Ukraine til marts 2026.”

En anden – og mere positiv – ændring er, at den samlede ramme for udviklingsbistanden er hævet med næsten 94,5 millioner kroner, fordi skønnet for den danske bruttonationalindkomst (BNI) steg fra maj 2024 – da finanslovsforslaget blev udarbejdet – til august, hvor aftalen om finansloven blev underskrevet.

Og i og med at Danmarks udviklingsstøtte udgør 0,7 procent af BNI, medfører det også en stigning i udviklingsbistanden. Men den stigning ”ædes” altså op af de øgede udgifter til flygtningemodtagelse. Så godt og vel endda.

Regeringen har derfor skullet finde yderligere næsten 500 millioner kroner på andre poster af udviklingsbistanden i 2025 for at rumme de ekstra udgifter til flygtningemodtagelse.

Nogle af de penge – godt 60 millioner kroner – kommer fra Danmarks andel af den fællesfinansierede EU-bistand, der ser ud til at blive lavere end hidtil forudset.

Men langt de fleste penge til de øgede flygtningeudgifter er fundet ved regnskabsteknik:
Den reserve, Udenrigsministeriet typisk afsætter til uforudsete udgifter, er ikke blot fjernet. Den er ligefrem i minus med næsten 400 millioner kroner.

Det er set før, men må siges at være udtryk for en meget stram budgettering, der ikke bare gør, at der altså ikke er plads til uforudsete udgifter. Det betyder også, at der i løbet af 2025 skal findes besparelser på nogle af de andre poster på udviklingsbistanden.

Medmindre altså, at der er politisk vilje til at hæve bistanden til over 0,7 procent af BNI. Eller at dansk økonomi udvikler sig så meget bedre i 2025 end skønnet, så væksten i BNI kan finansiere budgetunderskuddet.