Namibia: Præsident vil ekspropriere jord fra hvide bønder

1600px-farmeingang_grunental_namibia
Indkørslen til en farm i Namibia. Navnet afspejler landets fortid som tysk koloni.

Foto: Olga Ernst & Hp.Baumeler (CC BY-SA 4.0)
Laurits Holdt

I Namibia, der ligger på Afrikas vestkyst lige nord for Sydafrika, har man i årevis forsøgt at få bønder fra den hvide del af befolkningen til at sælge jord til bønder eller potentielle bønder fra den sorte del af befolkningen. 

Men der er er ikke sket meget på den front, så nu opfordrer landets præsident, Hage Geingob, til at der foretages en lovændring, som vil give staten lov til at ekspropriere landbrugsjord og distribuere det blandt sorte, som vil drive landbrug. Det skriver Al-Jazeera.

Konkret vil regeringen omfordele 43 procent af landbrugsjorden, hvilket svarer til 15 millioner hektar inden 2020.

Namibia har en historie og befolkningssammensætning, der minder om Sydafrikas. Landet var da også regeret af Sydafrika fra afslutningen af første verdenskrig til 1990, hvor landet opnåede de facto uafhængighed.

Under koloniseringen blev mange af de oprindelige indbyggere trængt væk fra landområder, der blev udlagt til landbrugsjord eller græsningsarealer.

Landet er et tyndt befolket landbrugsland og den hvide befolkning, som udgør mellem fire og syv procent af befolkningen, ejer 70 procent af landbrugsjorden mens blot 16 procent er ejet af sorte. Dertil kommer at 250 farme er ejet af udlændinge – primært tyskere. Namibia var en tysk koloni fra 1884 til første verdenskrig, hvor det blev besat af Sydafrika. 

Også i Sydafrika arbejder regeringen med at omfordele landbrugsjord. Men i modsætning til Namibia, så er der her planer om at ekspropriere uden at give kompensation.