Når man beder om sin løn og må flygte ud af landet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Sofie Hviid (Ulandssekretariatet)

En havnearbejder i Honduras gik til ledelsen og påtalte, at han selv og kollegerne ikke fik den løn, de havde krav på. I stedet for at tage kravet seriøst, blev han afskediget og truet på livet.

Manden endte med et at flygte ud af det mellemamerikanske land, fordi han forsøgte at kræve sin ret.

Sager som denne er der masser af i Latinamerika, og de få modige, der tør at tage sagen i retten, får meget sjældent medhold.

Hvis de endelig får retten på sin side, står de tilbage med en dom, de ikke kan bruge til noget. Der er nemlig ingen instanser til at håndhæve dommen.

Det skal et nyt dansk-støttet forsøg, der benytter rapportering til at sikre rettigheder på arbejdsmarkedet, nu søge at råde bod på.

Bliver projektet en succes i Latinamerika, kan det betyde bedre vilkår for arbejdere i Den 3. Verden.

Ubrugeligt system

Forfølgelse, mord og chikane er ikke ualmindeligt i sager, hvor ansatte har tilladt sig at påtale krænkelser af deres rettigheder.

I de sager, hvor arbejderen er truet og har krav på beskyttelse fra regeringens side, kommer næste udfordring. De vagter, der skal yde beskyttelsen, er nemlig ofte til at bestikke.

Selv om der formelt set er love, der skal sikre arbejdstagere, fungerer håndhævelsen næsten aldrig i praksis. Systemet er ganske enkelt ubrugeligt for langt de fleste, forklarer Michael Møllegaard Jessen, der er advokat i HK.

Han har netop været i Nicaragua for at tage del i et projekt, der skal forbedre forholdene på det latinamerikanske arbejdsmarked. Den største overraskelse for ham ved besøget i det ellers venstrestyrede land, var det enorme omfang af overtrædelser, der ikke kun foregår i den private sektor:

”Det mest absurde er, at nogle ministerier er blevet dømt for overtrædelse af ansattes rettigheder, men til ingen verdens nytte. Der sker nemlig ingenting”, siger Michael Møllegaard Jessen og lægger til:

“Ministerierne burde være de første til at håndhæve lovene, eftersom de har skabt dem. Man kan kun forestille sig, hvordan det så ser ud i den private sektor, hvis selv ministerierne ikke håndhæver reglerne.”

Rapportering skal styrke arbejdere

Læs videre på
http://www.ulandssekretariatet.dk/content/rapportering-skal-sikre-rettigheder-arbejdere