Hvis det står til Nepals regering, skal landets kvindelige befolkning under 40 år fremover søge om tilladelse fra deres familier og det lokale kommunekontor, hvis de ønsker at rejse til Afrika eller Mellemøsten.
Forslaget, der er sendt til indenrigsministeriet for at blive godkendt, er blevet fremlagt som et forsøg på at beskytte kvinder mod trafficking og overgreb. Den nationale menneskerettighedskommission i Nepal har oplyst, at 35.000 nepalesere var udsat for menneskehandel mellem 2018-2019 – 20.000 af dem kvinder og piger.
En enorm tilbagegang
På trods af myndighedernes udlægning af lovforslaget er det blevet stærkt kritiseret fra flere sider som et forsøg på at indskrænke kvinders rettigheder og være i direkte strid med landets forfatning. En af kritikerne er Sunita Gurung, der er programsansvarlig for den svenske organisation Individuell Människohjälp.
”Det ville være en enorm tilbagegang for kvinders rettigheder, da kvinders frie bevægelighed ville forsvinde. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det ville være. Jeg er selv under 40 og ville være omfattet af loven. At skulle behøve at bede dels min familie og dels kommunen om lov [til at rejse] som en højtuddannet kvinde, er helt uacceptabelt for mig,” siger hun til det svenske onlinemagasin Omvärlden.
Hundredvis af kvinder brugte en demonstration, der fandt sted i hjertet Kathmandu fredag den 12. februar og var rettet mod vold mod kvinder og en stigning i antallet af voldtægter, til samtidig at protestere mod lovforslaget.
Her talte blandt andre direktøren i kvinderetsorganisationen Women Lead Nepal, Hima Bista, som ifølge The Guardian sagde til de fremmødte:
“Det er tankeprocessen bag lovforslaget, der er ekstrem farlig. Selve det faktum, at en politiker overvejer at udarbejde en lov, der begrænser voksne pigers og kvinders bevægelighed, er et tegn på, hvor dybt rodfæstet den patriarkalske tankegang er.”
Flere påpeger, at det ikke kun er kvinder og piger, der ender som ofre for menneskehandel og at en lov, der kun målretter dem, er forfejlet. Vil man dæmme op for trafficking skal der en langt bredere indsats til med fokus på for eksempel uddannelse og dialog med modtagerlande, og som er målrettet begge køn.