“Det er så svært, når man har børn, for de kan jo ikke forstå, hvorfor vi ikke har noget mad,” siger Indira Chaulagain fra Nepal.
Indira Chaulagain er daglejer i byggebranchen, og hun er en af de tusinder af bygningsarbejdere, der oplever arbejdsløshed efter jordskælvene i april og maj 2015. Som enlig mor med to børn på syv og ti år må hun have flere jobs i en evig kamp for blot at overleve. Og det er en ringe trøst, at 15 procent af Kathmandus indbyggere er lige så fattige som hun.
Indira Chaulagain plejer at arbejde for en lille håndværker. Otte timer om dagen slæber hun sten og byggeaffald på ryggen for en dagsløn på 33 kroner. Men når der ikke er arbejde til håndværkeren, så er der heller ikke job til hans hjælper. Og så kniber det med at få mad på bordet.
Byggeriet i stå
Selv om flere hundrede tusinde nepalesere er hjemløse, så er byggeindustrien stort set gået i stå i landet. Det skyldes en lang politisk strid om magten over den myndighed, der skal udarbejde reglerne for genopbygningen. Striden er løst, men arbejdet er ikke rigtigt kommet i gang.
“Tilværelsen for bygningsdaglejerne er blevet væsentligt forringet, mens byggeriet har været stoppet,” siger Naranath Luitel, der er koordinator i BWI i Nepal (det internationale træ- og bygningsarbejderforbund).
“Det er selvfølgelig godt at vi får nogle minimumsstandarder for byggeriet i fremtiden. Men lige nu er der ikke arbejde til daglejerne, og der er intet social sikkerhedsnet for bygningsarbejderne. De bruger det, de tjener, og der er ingen sikkerhed for indkomst den næste dag. Derfor har mange ingen penge til mad,” siger Naranath Luitel.
Slæber byggeaffald
Indira Chaulagain bor på et lejet værelse i hovedstaden. Men selv når hun kommer træt hjem med sin lille dagsløn, så er der ikke penge til andet end ris og linsesuppe.
“Jeg må tage ekstra arbejde om morgenen, hvis vi også skal have grøntsager. Hvis vi skal have kød, så må jeg arbejde endnu mere. Men jeg er så træt om aftenen,” fortæller hun.
Hendes håndværker-arbejdsgiver blev selv offer for jordskælvet og kan ikke arbejde på fuld tid. Derfor må Indira Chaulagain forsøge sig med andre håndværkere, og hun har en kort periode været hyret til at fjerne byggeaffald med håndkraft. Men byggebranchen er en jungle, og ofte bliver arbejderne snydt for deres løn.
Genopbygningen af de ødelagte huse efter jordskælvene er først ved at komme i gang, efter at loven om den nye genopbygnings-myndighed (Reconstruction Authority) er blevet vedtaget. I flere omgange har sagen været på dagsordenen, men hver gang har parlamentet undladt at træffe beslutningen. Endelig – i december 2015 – blev loven om genopbygning vedtaget.
Forhalingen har ikke alene betydet øget fattigdom i Nepal. Det har også skabt irritation blandt de donorlande, som har lovet 47 milliarder i støtte og billige lån til genopbygningen.