Kommentar af Peter Kenworthy
Netop som udviklingsorganisationen CARE Danmark har tildelt COOP en pris for koncernens indsats, dukker tomater fra den marokkanske producent Azura igen op i danske Fakta-butikker.
Der står godt nok ”Marokko” som oprindelsesland, men mange marokkanske produkter – herunder tomater fra Azura – stammer fra det marokkansk-besatte område, Vestsahara, konkluderer rapporten ”Label and Liability”, udgivet af Western Sahara Resource Watch (WSRW) og Svenske Emmaus.
COOP lovede tilbage i 2009, at man ikke ville sælge flere konflikttomater og at Azura havde forsikret om, at ingen af deres tomater stammede fra området, som var været besat af Marokko siden 1975.
COOPs informations-direktør, Jens Juul Nielsen, sagde i et brev til (den danske NGO) Afrika Kontakt i januar – da tomater fra Azura igen dukkede op i COOPs butikker – at man havde sikret sig, at lige præcis de tomater, COOP købte, ikke er fra Vestsahara.
COOP ville nemlig i så fald bryde både international lov og dansk lovgivning om korrekt mærkning af varers oprindelsesland.
”Den pakke med 1 kg’s runde tomater, der er afbildet, er dyrket i Agadir,” sagde Jens Juul Nielsen dengang.
Azuras tomater bliver ganske vist pakket i Agadir, som ligger i selve Marokko, siger rapporten fra WSRW, men inden da er mange af dem diskret blevet mærket med Marokko som oprindelsesland på et af den marokkanske eksportkontrols kontorer i Vestsahara.
Hvordan kan COOP så være sikker på, at Azura ikke snyder lige præcis dem? Marokko opfatter Vestsahara som en del af Marokko og skriver derfor aldrig, at et produkt er fra Vestsahara.
Selv om det skulle vise sig, at de tomater, der sælges i butikker i Danmark, rent faktisk ikke stammer fra Vestsahara, burde COOP afholde sig fra at handle med et selskab, der bryder international lov; akkurat ligesom den finske supermarkedskæde Kesko, der stoppede al salg af tomater fra Azura i 2011.
Seks supermarkedskæder i Sverige, herunder COOP i Sverige, har indstillet importen af Azura tomater, da importøren ikke kan garantere, at tomaterne ikke kommer fra de besatte dele af Vestsahara.
De seks svenske kæder har i fællesskab besluttet ikke at købe produkter, der kommer fra de besatte dele af Vestsahara, eller hvor der kan være mistanke om, at produkterne stammer herfra.
I flere breve til COOP og senere under et møde med koncernen har Afrika Kontakt fremhævet den svenske holdning og opfordret til at COOP Danmark følger det svenske eksempel.
Peter Kenworthy er tilknyttet Afrika Kontakt
Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/23-04-13/coop-f-r-care-prisen-2012