Eva Rasmussen skriver fra Managua, Nicaragua Revolutionspladsen ved bredden af Nicaragua søen bliver hver dag mere og mere pink. Selv asfalten, der leder op til tribunen er skiftet ud med lyserød cement. På alle hjørner rundt om pladsen smiler Daniel Ortega fra plakater på størrelse med noget, der ikke dukkede op i den nylige danske valgkamp. 10. januar indsættes sandinisten Daniel Ortega for tredje gang som præsident i det mellemamerikanske land. Og det er grundlovsstridigt. Ingen kan ifølge landets forfatning vælges mere end 2 gange, og ingen kan vælges for 2 perioder i træk. Revolutionspladsen, hvor Daniel Ortega endnu engang skal indsættes, er allerede i dag skarpt bevogtet. Men i gaderne op til pladsen har småhandlende slået deres boder op. Det er en investering, fortæller flere af dem til U-landsnyt. ”Indtil nu har det været en underskudsforretning, men er vi her ikke nu, har andre inden 10. januar taget den gode plads tæt på tribunen”, forsikrer en af de handlende. Kontroversiel gæst Blandt de stats- og regeringsledere, der har meldt deres ankomst til indsættelse er Irans præsident Mahmud Ahmadineyad, hvilket ikke er blevet vel modtaget i den nordamerikanske kongres, der netop under Ahmadineyads besøg drøfter en stramning af sanktionerne mod Iran. Derudover kommer en delegation fra Venezuela med landets præsident Hugo Chávez i spidsen, Brasiliens præsident Dilma Rousseff, Porfirio Lobo, præsident i Honduras og Kina – Taiwans udenrigsminister. ”380” truer En gammel contra – gruppe ” 380”, der var en af de mest vedholdende i kampen mod sandinisterne, advarer om, at medlemmerne er parate til at genoptage den væbnede kamp fra 1979. I en meddelelse fra ”380” hedder det, at der er tale om en militær styrke med tilstedeværelse i hele landet. Det er næppe rigtigt, da mange af contraere er velintegrerede i det nicaraguanske samfund, og 1979 var et andet land.
Relaterede artikler
Nødråb fra et presset civilsamfund: “Vi svigter vores ansvar”
Ved Morten Nielsen på vegne af 86 danske mindre udviklingsorganisationer (se bunden af indlægget) Vi svigter civilsamfundsorganisationerne i det Globale Syd.…
Oprindelige folk er naturens vigtigste ven
Silje Heldt Zaltzman er rådgiver i IWGIA. På Biodiversitetstopmødet COP16 under FN’s Biodiversitetskonvention i Colombia mødes verdens lande for at tage…
Skat er hans foretrukne våben mod global ulighed: “Gør mig enormt håbefuld”
Christian Hallum er skattespecialist leder sammen med en kollega Oxfam-konføderationens skattepolitiske arbejde. Han arbejder særligt med kampen mod skattely, men…
Mens Mexico får ny præsident, beretter tre aktivister om deres kamp for anerkendelse
Stemningen var på én gang historisk og højtidelig, da Mexicos første kvindelige præsident, Claudia Sheinbaum, blev taget i ed i…
Globalnyt giver danske unge udsyn med ny undervisningsplatform
Mens de fleste unge orienterer sig mod globale trends, drejer størstedelen af omtalen i toneangivende danske medier sig om ganske…
Black lives matter mere end du tror – slavehandlen set med nye briller
Det vil ændre din måde at tænke på. Ved at dykke ned i arkivdata om slavehandlen og sammenholde dem med…
Vend blikket mod din latinamerikanske søster
Den 8. marts er en objektiv vigtig dag med en helt subjektiv betydning for os hver især. Hvad med at…
Den lyserøde bølge skyller atter over Latinamerika
I Latinamerika taler man om, at den anden lyserøde politiske bølge skyller hen over regionen fra Mexico i nord til…
Han samler Latinamerika
”Vi var ligesom The Beatles.” Sådan lyder multikunstneren Rubén Blades’ egne ord om 1970’erne, hvor hans salsaorkester slog igennem. Den…
Kultur til din weekend: Glemt sangerinde, geografiens politik og japansk videokunst
Weekenden er lige rundt om hjørnet. Derfor har redaktionen disket op med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine…