Nicaraguansk kommentator: Når regeringen kontrollerer statsmagterne, kan den altid bøje loven til sin fordel

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Baggrund af Eva Rasmussen

Kraftige slangebøsser sender halvstore sten i hovedet på modstanderne. Fra begge sider. Men det ser ud som om, den sandinistiske regerings paramilitære styrker er bedst til at ramme. I en ikke specielt velovervejet aktion besætter de Hotel Holyday Inn, hvor det liberale oppositionsparti forsøgte at holde et møde..

Endnu engang er det kommet til hæftige sammenstød i hovedstaden Managuas gader, hvor man risikerer at få et hurtigtgående stenmissil eller et vildfarent kanonslag i hovedet. Kampene bølger frem og tilbage, og et flertal af nicaraguanerne, osse aktive medemmer af sandinistpartiet, er godt trætte af situationen.

De voldelig sammenstød er provkeret af Dekret 03-2010, hvor landets præsident Daniel Ortega genindsætter medlemmer af blandt andet Højesteret og Det Øverste Valgråd. Deres mandat er udløbet, og kun den lovgivende magt, Nationalforsamlingen, har ret til at udpege medlemmer af statsmagterne.

En meningsmåling fra M&R Consultores, der blev offentliggjort 24. april viser, at regeringen undervejs har mistet en stor del af vælgernes opbakning, mens en anden fra det sandinistiske meningsmålingsinstitut Siglo Nuevo er kommet til den konklusion, at 44,5 procent af befolkningen ikke bare støtter regeringen, men mener, at Daniel Ortega skal have chancen for at genopstille ved præsidentvalget næste år. Det udelukker grundloven imidlertid.

Indtil mandatet udløb for dem, som Ortega nu vil genindsætte, havde de liberale og sandinisterne delt magten imellem sig. Den taktik ønsker de liberale imidlertid ikke at fortsætte. De vil kæmpe for, at de tomme pladser bliver besat af liberale.

Svag opposition

¿Hvordan kan Ortega diktere genindsættelse, når han ikke har et flertal af befolkningen bag sig?, spørger Roberto Stuart, nicaraguansk kommentator og projektleder i Center for politiske studier og analyser.

– Det kan han, fordi sandinist sympatisørerne er et velorganiseret mindretal, der står over for et spredt og uorganiseret flertal, siger Roberto Stuart til u-landsnyt.dk. Han fortsætter:

– Præsidenten og sandinist-ledelsen har koncentreret sig om at få kontrol over statsmagterne og på den måde garantere, at FSLN beholder magten og Daniel Ortega genvælges som præsident. Når regeringen kontrollerer statsmagterne, kan den altid bøje loven til sin fordel.

Som eksempel nævner Roberto Stuart, at Daniel Ortega sammen med de sandinistiske borgmestre sendte det øverste valgråd et brev, hvor de siger, at grundlovens begrænsende bestemmelser krænker såvel præsidentens som borgmestrenes rettigheder. Valgrådet returnerer imidlertid brevet og gør opmærksom på, at det er Højesteret, der skal afgøre spørgsmålet.

For en gangs skyld arbejder Højesteret lynhurtigt. De liberale medlemmer holder sig væk. De sandinistiske supplanter bliver indkaldt, og de giver Ortega ret i, at han kan forlænge mandatet for de afgående medlemmer af statsmagterne.

Meningsmålingen fra M&R Consultores peger ligesom Roberto Stuart på, at præsidentens ønske om genvalg er den væsentligste grund til gadeoptøjerne. Men, måske har Ortega gjort regning uden vært. 7 af hver 10 nicaraguanere siger kategorisk, at de ikke vil stemme på Daniel Ortega, hvis han genopstiller.