Nigeria holder fast i præsidentvalg trods uro

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Nigerias statslige råd har besluttet at holde præsidentvalget som planlagt den 14. februar på trods af stor bekymring for, at volden i den nordøstlige del af landet vil få indflydelse på valget. Millioner af vælgere mangler stadig valgkort.

Præsidentkandidater, delstatsguvernører, tidligere politiske ledere og repræsentanter for valgkommissionen mødtes torsdag i Nigerias hovedstad, Abuja, for at drøfte om krisen i landet ville få så stor indflydelse på præsidentvalget i denne måned, at det bør udskydes.

Men forsamlingen – det statslige råd – fastholder valgdatoen den 14. februar, skriver flere medier.

Nigerias nationale sikkerhedsrådgiver havde bedt om mere tid med den begrundelse, at myndighederne endnu ikke har fået valgkort ud til alle.

Kritikere har peget på, at Nigeria bør udskyde valget af flere grunde.

For det første, fordi mistroen til den politiske top er så udbredt i landet, at det kan ende med at Afrikas folkerigeste land brækker midt over, skriver analytikeren Uchenna Ekwo i en kommentar hos al-Jazeera.

Både den siddende præsident, Goodluck Jonathan, og hans nærmeste rival, den pensionerede general Muhammadu Buhari, mangler gennemslagskraft og kompetence til at lede landet, mener analytikeren.

”Undergraver tilliden”

En anden vigtig årsag til at udskyde valget er, at Boko Haram udgør en så alvorlig trussel, som tilfældet er, hvilket formentlig vil umuliggøre at valget holdes i den nordøstlige del af Nigeria, hvor den militante gruppe står stærkt.

Og endnu mangler 30 millioner mennesker at modtage et valgkort, der giver dem ret til at gå ind i stemmeboksene og afgive deres stemme, påpeger Uchenna Ekwo.

En anden iagttager, Okechukwu Emeh, frygter udbredt valgsvindel. Han skriver i den nigerianske avis The Guardian, at de, der har fordel af et valg lige nu, ”ud over at have et integritetsproblem, i vid udstrækning ses som ledere uden bred konsensus – den slags situation, der undergraver folks tillid til regeringen og giver brændsel til politisk vold”.

Emeh betegner valget som alt eller intet – ”make or mar”.

Præsidentvalget ventes at blive et af de tætteste siden afslutningen af militærstyret i Nigeria i 1999, skriver BBC.